Erişilebilirlik

'Çerçeve Belgesini Görmeden Gitmeyeceğiz'


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül Türkiye’nin müzakere çerçeve belgesini görmeden toplantıların yapılacağı Lüksemburg’a gitmeyeceğini açıkladı.

Abdullah Gül Avrupa Birliği ile ilgili son gelişmeleri bu akşam yaptığı basın toplantısıyla değerlendirdi. Gül sözlerine bugün yapılan Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi, COREPER, toplantısını değerlendirerek başladı. Abdullah Gül, Avrupa Birliği’ne daha önce üye olmuş ülkelerin de benzer zorlu süreçlerden geçtiğini hatırlattı ve şöyle konuştu:

"Bu süreç, zor bir süreç. Devam ediyor. Brüksel'deki COREPER toplantısı bir neticeye varmadan bitti. Bunun böyle olacağını biz de zaten biliyorduk, çünkü böyle önemli, büyük bir siyasi konunun bakanlar seviyesinde ancak neticeye bağlanacağı da bizim tarafımızdan bilinen bir gerçekti. O bakımdan Pazar günü akşam, tekrar bir araya gelecekler. Pazartesi sabah da görüşecekler. Zaten bizim randevumuz da Pazartesi, akşam."

“Müzakerelerin başlamasıyla ilgili ciddi problemlerle karşı karşıyayız” diyen Abdullah Gül bu sorunların çözülmesi için yoğun bir diplomasi trafiği içinde olduklarını da belirtti. Dışişleri Bakanı konuşmasında ayrıca müzakere çerçeve belgesini görmeden toplantıların yapılacağı Lüksemburg’a gitmeyeceklerini açıkladı:

"Şüphesiz ki müzakere çerçeve belgesini görmeden bizim Lüksemburg’a gitmemiz beklenemez. O açidan, şimdi böyle tarihi bir olayın gerçekleşmesiyle ilgili herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Şu bir gerçektir ki, Türkiye'nin asla kabul edemeyeceği konular vardır. Bu kabul edilemeyecek konuları da gerek dönem başkanlığı, gerek üye ülkeler çok iyi bilmektedir."

Dışişleri Bakanı Gül müzakerelerin 3 Ekim’de başlamama riskinin bulunup bulunmadığı şeklindeki bir soru üzerine ise, şüphesiz ki bu ihtimalin olduğunu ancak bir taraftan da yoğun gayret içinde olduklarını ifade etti. Gül, problemlerin çözümü için hala zaman olduğunu da hatırlattı.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 3 Ekim tarihinde müzakere sürecinin başlaması öngörülüyor. Ancak Avrupa Birliği, Avusturya’nın itirazları nedeniyle müzakerelerin başlaması için onaylanması gereken çerçeve belgesi üzerinde henüz anlaşamadı. Türkiye ise müzakere çerçeve belgesini görmeden Lüksemburg’a gitmek istemiyor.

Washington Times'daki Yorum 'Çirkin, Kasıtlı ve Yalanlarla Dolu'

Dışişleri Bakanı Gül’e bugünkü basın toplantısında Avrupa Birliği dışında Washington Times gazetesinde Türkiye ile ilgili çıkan makaleyle ilgili görüşleri de soruldu. Gazetede yayınlanan makalede Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’yi sistemli bir şekilde Avrupa değer ve özgürlüklerini lanetleyen “İslamifaşist” bir devlete dönüştürdüğü ileri sürmüştü. Abdullah Gül, yazının çirkin, kasıtlı ve yalanlarla dolu olduğunu söyledi ve bu tip olayların geliştirilmeye çalışılan Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade etti.

XS
SM
MD
LG