Erişilebilirlik

Türkiye'nin Kaygıları Artıyor


Türkiye’nin Avrupa Birliği ile başlayacağı müzakerelere bir hafta kaldı. Ankara’dan ise 3 Ekim tarihi yaklaşırken müzakere süreciyle ilgili görüşler geliyor.

Ankara müzakerelerin başlamasıyla Türkiye’yi zorlu bir sürecin beklediğinin farkında. Başbakan Erdoğan dün Ulusa Sesleniş konuşmasında, “şairin dediği gibi uzun yola hüküm girdik” dedi ve müzakere sürecinin uzun ve zorlu bir süreç olacağını bildiğini ifade etti.

Erdoğan ayrıca, Türkiye’nin geçmişine yakışır bir biçimde, doğuyla batı arasındaki köprü konumunu 3 Ekim’le somutlaştıracağını belirtti.

Başbakan dün akşam Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti öncesi Esenboğa havaalanında yaptığı açıklamada da, Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendirdi. Erdoğan, Avrupa Birliği Müzakere Çerçeve Belgesi'nin taslak metnindeki Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili 'ucu açık' ifadesinin yeni bir ifade olmadığını belirtti ve “Ucu açık ifadesi yeni değil 17 Aralık’ta bilinen bir ifade, 6 Ekim raporunda da yerini bulan bir ifade” dedi.

Başlayacak müzakerelerin temelini belirleyen çerçeve belgesinin henüz onaylanmamış olması ve 3 Ekim günü Türkiye ve Avrupa Birliği arasında Dışişleri Bakanları düzeyinde açılacak müzakerelerin programının kesinlik kazanmaması Ankara’yı rahatsız eden konuların başında geliyor. Türkiye’nin çerçeve belgesi onayının 3 Ekim tarihine kalması durumunda Avrupa Birliği’nden kabul etmeyeceği koşulların belgede yer almayacağına dair garanti isteyeceği belirtiliyor.

Ankara ayrıca Avrupa Birliği dönem başkanı İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Jack Straw tarafından 3 Ekim’de yapılacak açılış konuşmasında, Avrupa Birliği tarafından geçtiğimiz hafta yayımlanan karşı deklarasyondan bahsedilmesini istemiyor. Straw’un konuşmasında karşı deklarasyona yer vermesi durumunda konuşma kayıtlara geçecek ve Avrupa Birliği hukuku ile belgelerin bir parçası haline gelecek.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması konusu ise Türkiye’nin bir başka hassasiyeti. İngiltere Dışişleri Bakanı’nın açılış konuşmasında, Türkiye’ye müzakere sürecinde Rum kesimini tanıması gerektiğini hatırlatacağı belirtiliyor. Ankara ise adada bir çözüm olması ve Türkiye’nin birliğe tam üyeliği halinde bu tanımanın gerçekleşebileceği görüşünde.

Avrupa Parlamentosunun ise yarın Strasbourg’da oylacağı Türkiye kararıyla Kıbrıs’ın tanınması konusunu yinelemesi bekleniyor.

Ankara-Brüksel arasında kritik günlere girilirken, bugün başkentte terör konulu bir toplantı yapılıyor. Son zamanlarda artan terör olaylarının değerlendirileceği, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’na, Dışişleri, İçişleri, Maliye, Milli Savunma ve Adalet Bakanları katılacak. Toplantıda ayrıca bakanların yanı sıra, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı müsteşarları ile MİT müsteşarı, Jandarma Genel Komutanı ve Emniyet Genel Müdürü de hazır bulunacak. Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nda artan terör olaylarının yanı sıra, üzerinde çalışmaların sürdüğü terörle mücadele yasasının da ele alınması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG