Erişilebilirlik

Almanya'da Koalisyon Arayışları Somutlaşıyor


Almanya´da seçim sonrası siyasi partilerin karşılıklı nabız yoklama çalışmaları somutlaşmaya başlıyor. İktidar çekişmesinde gözler yarın Sosyal Demokrat SPD ile Birlik Partileri arasında gerçekleşecek ikinci görüşmeye çevrildi. Berlin’de başbakan Schröder ve Birlik Partileri Lideri Merkel’le birlikte her iki tarafın kurmaylarının da katılacağı zirveden koalisyon kararı çıkıp çıkmayacağı merakla bekleniyor. İki partinin geçen Perşembe günü yaptıkları görüşmede iki tarafın da kendi başbakan adaylarında ısrar etmesi üzerine bir sonuç çıkmamıştı.

Schröder zirve öncesinde büyük koalisyonun gerçekleşmesi için elinden geleni yapacağını, iki tarafın da birbirine yakınlaşması gerektiğini belirterek buluşmada partilerin içerik konusunda koalisyon müzakereleri yapmasının önemini vurguladı. Merkel ise, başbakanı çıkarma hakkının Hristiyan Birlik partilerinde olduğunu tekrarlayarak, müzakere koşullarının başbakanlığın kendi partisinde kalması olduğunu söyledi. Siyasi gözlemciler, her iki tarafın zemin yokladığından, sonuçta tarafların uzlaşacağından yola çıkıyorlar. Buna neden ise kamuoyunda seçim sonrası yaşanan huzursuzluk, büyük koalisyon dışındaki olanakların önünün kapalı olması ve zaman baskısı. Nitekim Hristiyan Demokrat Parti Yönetim Kurulu üyesi Emine Demirbüken’in görüşü de bunu doğruluyor

225 sandalyeyle Federal Meclis’in en güçlü grubunu oluşturan Hristiyan Birlik’in lideri Angela Merkel mi yoksa 222 sandelyeli SPD’nin yedi yıldır Almanya’yı yöneten başbakanı Schröder mi yarınki görüşmeden galip çıkacak, bakalım göreceğiz. Bu arada başbakanlığı kimin üstleneceği sorusuyla birlikte siyasi konularda asgari müştereklerde uzlaşma sağlanıp sağlanamıyacağıda merakla bekleniyor. Birlik Partileri özellikle vergi ve istihdam politikalarinda, ve Türkiye’nin AB üyeliği konusunda SPD’ye kıyasla apayrı bir politika hedefliyor. O yüzden olsa gerek kamuoyu araştırmalarında büyük koalisyondan başarı bekleyenlerin oranı yüzde 50 civarında. Berlinli Türklerde bu ikilemi dile getiriyorlar

Taraflar başbakanın kim olacağı konusunda yarın anlaşsalar bile, koalisyon görüşmeleri hayli zaman alacağa benziyor. Bu süre içinde Gerhard Schröder, başbakanlık makamında oturmaya devam edecek.

Schröder 3 Ekim’de AB zirvesinde de Almanya’yı temsil edecek ve Türkiye ile müzakerelerin başlamasına dair anlaşmanın altına imzasını atacak.

XS
SM
MD
LG