Erişilebilirlik

26 Eylül 2005: 'Bilgi Üniversitesi'ndeki Ermeni Konferansı Yorumlanıyor'


Christian Science Monitor gazetesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen Ermeni Konferansını, “Ermeni soykırımı iddiası hakkında Türkiye’de yapılan ilk tartışma” başlığıyla vermiş. Scott Peterson imzalı yorumda, milliyetçi grupların protesto gösterilerine rağmen konferans önemli bir dönüm noktası olarak niteleniyor.

"Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ihtimali, başta ifade özgürlüğü olmak üzere demokratik hakların genişlemesini sağladı. Mahkemenin erteleme kararını bir provokasyon olarak değerlendiren AB yetkilileri, konferansı hoşgörü açısından önemli bir kriter olarak gördüklerini açıkladı. Üyelik müzakerelerine başlanmasının önündeki zorlukların farkında olan başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, mahkemenin erteleme kararından sonra, konferansın yapılması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Erdoğan, “Türkiye özgürlüklerin tam anlamıyla kullanıldığı bir ülke olmalıdır” diye konuştu."

New York Times Rita Kasırgasının geçmesinin ardından Katrina kasırgasını yeniden gündeme getiriyor. Bush yönetimini zamanında gerekli önlemleri almadığı için eleştiren gazete, Kongrede çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçi Partiyi de bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulmasını engellemeye çalışmakla suçluyor.

"Bir kasırgayı örtbas etmek mümkün değildir. Bush yönetiminin kendi kendini soruşturmasının önüne mutlaka geçilmelidir. Başkan Bush, kamuoyu baskısı karşısında geri adım atmak zorunda kalıncaya kadar, 11 Eylül komisyonunun kurulmasına da karşı çıkmıştı. Kamuoyu şimdi, Katrina hakkındaki gerçekleri öğrenmek için de yönetime ve Kongreye baskı yapmalıdır."

USA Today gazetesi ise Kongre üyelerinin ticari ilişkilerini ele alıyor. Senato çoğunluk lideri Bill Frist hakkında, aile şirketinin hisse senetlerinin değer kaybetmesinden önce elindeki 35 milyon dolarlık hisseyi sattığı için soruşturma açıldığını hatırlatan gazete, bir çok Kongre üyesinin benzer ticari faaliyetlerde bulunduğuna dikkat çekiyor.

"2003 yılında yapılan bir araştırma, Kongre üyelerinin yaklaşık yüzde 60’ının hisse senedi sahibi olduğunu gösteriyordu. Frist’in 2008 başkanlık seçiminde aday olma ihtimali nedeniyle hisse senedi satışının adaylığına etkisi üzerinde durulması anlaşılır bir şeydir. Fakat bu tartışma, Kongre’de kabul gören ancak pek de hoş olmayan bazı davranış kalıplarının sorgulanmasına da hizmet edebilir. Kongrenin nüfuz ve itibarını korumak için bu tür davranışlara bazı sınırlamalar getirilmesi şarttır."

Washington Post, Başkan Bush’un Anayasa Mahkemesi başkanlığına aday gösterdiği John Roberts’ın Senato Adalet Komisyonundan onay aldığını hatırlatıyor ve mahkemede Yargıç Sandra Day O’Connor’dan boşalan yere kimin atanacağını sorguluyor. Roberts’ın atanmasıyla Anayasa Mahkemesinde muhafazakarların zaten ağırlık kazandığını vurgulayan gazete, mahkemenin meşruiyeti açısından O’Connor’ın yerine Amerika’nın kültürel zenginliğini yansıtacak bir kişinin atanmasını istiyor.

"Hem Başkan Bush’un istediği gibi yargıç koltuğundan yasama işlevini üstlenmeyecek hem de Amerika’nın etnik ve kültürel zenginliğini Anayasa Mahkemesine yansıtacak güçlü adaylar bulmak zor değil. Böyle bir aday, büyük kavgalara yol açmadan Kongreden de onay alabilir. Ancak Beyaz Saray, yüksek mahkemede sağı egemen kılmak için adayın niteliği ve alabileceği geniş desteği göz ardı etmeye hazır görünüyor."

XS
SM
MD
LG