Erişilebilirlik

23 Eylül 2005: Kasırgalar Manşetlerde


Henüz Katrina kasırgasının yaralarını saramayan Amerika’da gündem şimdi de Rita kasırgasına kilitlenmiş durumda. USA Today, Rita kasırgası yaklaşırken, Katrina’dan ders çıkartan yetkililerin işi daha sıkı tuttuğuna dikkat çekiyor. Buna rağmen bölgeden ayrılmak isteyenlerin benzin sıkıntısı yaşadığını ve uçak bulmakta zorluk çektiğini belirten gazete, her iki kasırgadan da çok daha kapsamlı dersler çıkarılması gerektiğini vurguluyor.

"Elbette yapılacak kapsamlı bir araştırma sonunda fatura birilerine kesilecektir. Fakat amaç bu olmamalıdır. Amaç, doğruları ve yanlışları ortaya çıkarmak olmalıdır. Rita Kasırgası için yapılan hazırlıkların Katrina kasırgasına göre daha iyi olması önemli bir başlangıçtır. Ancak bir sonraki doğal felaket hiç beklenmedik bir anda gelebilir. Ve bir sonraki terör saldırısı da hiç kuşkusuz, beklenmedik bir anda düzenlenecektir."

Washington Post Başkan Bush’un, Katrina Kasırgasından etkilenen bölgelerde yatırımların artması için bu bölgelerde vergi indirimine gitme düşüncesine karşı çıkıyor. Gazete, vergi indirimi kapsamına kumarhanelerin de sokulduğunu hatırlatıyor ve buna kumarhane sahiplerinin bile şaşırdığını aktarıyor.

"Kumarhaneler, bir ölçüde turizmi teşvik eder ve istihdam yaratır. Fakat bir yandan da insanların cebini boşaltır. Toplumsal hayata katkıları çok tartışmalıdır. Bu nedenle kumarhanelerin kendi varlıklarını meşrulaştırması için ciddi miktarda vergi ödemeleri beklenir. Fakat başkan Bush şimdi kumarhanelere vergi indirimi uygulamayı planlıyor. Olacak iş değil."

Christian Science Monitor ise Katrina Kasırgası nedeniyle Meksika Körfezi bölgesindeki petrol ve doğal gaz üretiminin aksadığını hatırlatıyor ve yeni bir enerji güvenliği politikasının tartışılması gerektiğini savunuyor. Dünyadaki petrol kaynaklarının bir süre sonra tükeneceğini belirten gazete, hem yeni enerji kaynaklarının teşvik edilmesini hem de petrol tüketimini azaltacak önlemler alınmasını istiyor.

"Başkan Bush eski bir petrolcü olarak enerji tasarrufu konusunda daha etkin bir politika izlemelidir. Böylece hem fiyatlardaki mevcut artışı frenleyebilir hem de enerji kaynaklarının verimli kullanımını enerji politikasının temel dayanaklarından biri haline getirebilir. Petrol kaynakları tükenmeden önce, ülkenin temel olarak tek bir enerji kaynağına bağımlı olması durumuna bir son verilmelidir. Petrol ve doğal gaz üretiminde yaşanan son sıkıntılar, enerji politikasının artık eskisi gibi yürüyemeyeceği konusunda bir uyarı olarak görülmelidir."

New York Times’ta ise eski başkanlardan Jimmy Carter ve eski dışişleri bakanlarından James Baker’ın seçim reformuyla ilgili ortak bir makalesi dikkat çekiyor. Federal Seçim Reformu Komisyonuna başkanlık eden bu iki tecrübeli siyasetçi, Amerikan halkının seçim sistemine güveninin azaldığını ifade ediyor ve hazırladıkları reform paketinin kabul edilmesi için Kongreyi göreve çağırıyor.

"Bazı Kongre üyeleri her türlü değişime karşı çıksa da, bazıları kapsamlı bir reform yerine kendi hazırladıkları önerileri desteklese de, sonuçta hepsinin ortak bir noktada buluşacağını umuyoruz. Amerikan halkı yeni seçim öncesinde sistemin düzeltilmesini istiyor. Bunun için her iki partinin de kapsamlı bir reformdan yana ortak bir tavır alması gerekiyor."

XS
SM
MD
LG