Erişilebilirlik

Konferansa Yasak Tepki Yarattı


İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesinde bugün başlaması planlanan, ''İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları" konulu konferans, İstanbul Dördüncü İdare Mahkemesi’nin kararıyla geçici olarak durduruldu.

Aynı konferans daha önce de Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in girişimiyle ertelenmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü mahkeme kararını eleştirdi. Erdoğan , "Özellikle demokratik bir ülkede düşüncenin, fikrin açıklanacağı bir organizasyonda bu şekilde bir kararın alınmasını doğrusu tasvip etmem mümkün değil," diye konuştu.

Başbakan, ayrıca "'Daha ileri bir demokrasi, daha özgür bir Türkiye' dediğimiz bir dönemde. Siz bir düşünceyi beğenmeyebilirsiniz, tasvip etmeyebilirsiniz, ama bunun açıklanmasını bu şekilde engelleyemezsiniz," dedi.

Mahkeme yürütmeyi durdururken, konferansı düzenleyen Boğaziçi ve Sabancı Üniversitelerinden 30 gün içinde savunma alınmasını ve kesin kararın bundan sonra verilmesini karara bağladı.

Karar, Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz’in başvurusu üzerine alındı. Avukat Kerinçsiz, Fuat Kozluklu’nun, bu başvurusunun, Türkiye’de ifade özgürlüklerini genişletip güvence altına alma çabasına aykırı olup olmadığı yolundaki sorusunu yanıtladı. Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.
XS
SM
MD
LG