Erişilebilirlik

Deklarasyon Yayınlandı


Rum Kesimi’nin haftalardır sürdürdüğü uzlaşmaz tutumu nedeniyle üzerinde bir türlü anlaşmaya varılamayan Avrupa Birliği’nin karşı deklarasyonu konusunda mutlu sona ulaşıldı. Rum Kesimi’nin önceki gün gündeme getirdiği bir son dakika itirazı nedeniyle onaylanamayan belge için İngiltere’nin sürdürdüğü ikili temaslar olumlu sonuç verdi.

Sessizlik sürecine bırakılan belgeye Rum Kesimi de dahil hiçbir ülkeden itiraz gelmeyince karşı deklarasyon resmen onaylandı. Belgenin içeriğinde ise daha önceki taslak belgelerle karşılaştırıldığında herhangi bir değişikliğe gidilmediği görülüyor.

Belgenin en önemli unsurlarından birini Türkiye’nin tüm üyeleri müzakere sürecinde tanımasının bir gereklilik olduğuna ve bunun en kısa sürede gerçekleşmesi beklentisine yapılan vurgu oluşturuyor. Avrupa Birliği içinde çok kısa vadede tanıma yönünde bir beklenti olmasa da Türkiye’nin bu konuyu müzakerelerin son aşamalarına kadar “sürüncemede bırakmasına izin verilemeyeceği” de bu ifadeyle açıkça dile getiriliyor.

Öne çıkan ikinci unsuru ise gümrük birliğini tüm üyelere genişleten Ek Protokol’ün uygulanmasına yönelik ifadeler oluşturuyor. Avrupa Birliği, protokolün tam olarak uygulanmaması halinde müzakere sürecinin genelinin bundan olumsuz etkileneceğini dile getiriyor. Avrupa Birliği’nin bu konudaki değerlendirmeyi 2006’da yapacak olması da Ankara’nın canını sıkabilecek unsurlar arasında yer alıyor.

Deklarasyon krizini aşan Avrupa Birliği, müzakerelerde izlenecek yöntemleri içeren Müzakere Çerçevesi’ni de masaya yatırdı. Bu belge konusunda en somut itiraz Avusturya’dan geliyor. Avusturya, metinde imtiyazlı ortaklık atfını görmek istediğini bir kez daha dile getirdi. Ancak bu isteğin diğer ülkelerden destek bulmadığını söylemek mümkün. Fransa ise Birliğin yeni üyeleri bünyesine dahil etme kapsaitesine yönelik vurgunun güçlendirilmesini talep etti. Rum Kesimi ise bu kez herhangi itirazda bulunmadı.

Avrupa Birliği Dönem başkanı İngiltere, sorunu çözebilmek ve belgeye nihai halini verebilmek için Viyana’yla ikili temasları sürdürme kararı aldı. Belge haftaya Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi’nde ele alınacak. İngiltere, belge üzerinde uzlaşıya varma konusunda oldukça umutlu.

XS
SM
MD
LG