Erişilebilirlik

21 Eylül 2005: Alman Partilerine İşbirliği Çağrısı


Almanya’daki seçim sonuçlarını değerlendiren New York Times, Alman seçmenin ekonomik reforma destek verdiği yorumunda bulunuyor. Ancak gazete, hiçbir partinin hükümet kurmaya yetecek bir çoğunluk sağlayamadığını hatırlatıyor ve Hıristiyan Demokratlarla Sosyal Demokratların birlikte koalisyon hükümeti kurmasının en iyi çözüm olduğunu savunuyor:

"Eğer iki büyük parti, aralarındaki rekabeti bir kenara bırakabilirse, aslında istihdam maliyetlerinin azaltılması, çalışma koşullarının esnekleştirilmesi ve vergi yasasının basitleştirilmesi gibi gerekli ekonomik reformlar konusunda benzer düşüncelere sahip olduklarını fark edebilir. Ve hazırlayacakları ortak bir programı parlamentoya ve sendikalara kabul ettirebilir. Schröder, büyük işler yapmak için erken seçime gitme kararı almıştı. Seçmenler de bu düşünceye katıldıklarını gösterdi."

Christian Science Monitor ise, Almanya’yı Avrupa’nın motoru olarak tanımlıyor ve kurulacak hükümetin izleyeceği politikaların yankısının sadece bu ülkeyle sınırlı kalmayacağının altını çiziyor. Alman seçmenin ekonomik reform korkusunu sandığa da yansıttığını savunan gazete, ciddi bir ekonomik durgunluk yaşayan Alman ekonomisinde kapsamlı bir reformun kaçınılmaz olduğu görüşüne yer veriyor:

"Alman politikacılar, küreselleşme, çalışma koşullarının esnekleştirilmesi ve sosyal harcamaların azaltılması korkusunu aşmalıdır. Kendi ekonomilerini ve Avrupa ekonomisini içinde bulunduğu durgunluktan kurtarıp yeniden hız kazandırmalarının tek yolu budur."

Boston Globe, Kuzey Kore’nin nükleer programını sona erdirmeyi kabul etmesine rağmen, hala pazarlıkların sürdüğünü hatırlatıyor. Ancak gazete buna rağmen gelinen noktayı diplomasinin zaferi olarak tanımlıyor ve varılan uzlaşmadan bütün tarafların kazançlı çıktığını belirtiyor:

"Kuzey Kore, ekonomik işbirliği güvencesinin yanı sıra Amerika’dan saldırmazlık güvencesi de aldı. Ayrıca Amerika ve Japonya’yla ilişkilerin normalleştirilmesi de bekleniyor. Bu bedel, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması için çok yüksek değil. Bu arada Başkan Bush da, bir rejimin politikasını güç kullanarak değil diplomasiyle değiştirmeyi öğrenmiş oldu."

Washington Post, Katrina kasırgasının ardından sel riskinin bulunduğu bölgelerde, sel sigortasının zorunlu olması çağrısında bulunuyor. Mevcut sistemde uygulanana sübvansiyondan vazgeçilmesini isteyen gazete, böylece insanların daha güvenli yerlerde yaşamasının teşvik edileceğini savunuyor:

"Zorunlu sel sigortası hem kurbanların zararını karşılayacak, hem vergi ödeyenlere yük getirmeyecek hem de riskli bölgelerde inşaat yapılmasını caydırıcı olacaktır. Teorik olarak bu öneri güzel bir çözüm olarak görünse de, pratik işleyişte ciddi sıkıntılar da yaşanacaktır. Bu nedenle sel tehlikesi bulunan bölgelerde federal düzeyde inşaat standartları getirilmesi gerekli olabilir. Eğer sel olduğunda federal hükümetin yardımı isteniyorsa, bu tür kurallar getirilmesi de mantıklı olacaktır."
XS
SM
MD
LG