Erişilebilirlik

Gül Rice'la Görüştü


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, BM 60. Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta temaslarına devam ediyor. Dün Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşen Gül’ün toplantıda başta Irak ve Kıbrıs olmak üzere Türkiye’nin uluslararası ilişkilerindeki hassasiyetlerini Amerikalı yetkililere bildirdi.

10 gündür New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Ankara tarafından önemli olarak gördüğü toplantılarından biri de Amerikalı meslektaşı Condoleezza Rice ile görüşmesiydi. Dün iki bakan New York’ta bir araya geldi. 1 saate yakın süren görüşmede “son zamanlarda ikili ilişkilerin kazandığı ivme olumlu ve yararlı olarak” nitelendirildi. Hem Amerikalı hem de Türk yetkililer, görüşmenin dostane ve sıcak geçtiğini belirtirlerken, Türk Dışişleri kaynaklarının verdikleri bilgiye göre toplantının başında Abdullah Gül, Türkiye’nin başta Irak ve Kıbrıs olmak üzere uluslararası ilişkilerindeki hassasiyetlerini ele alan bir sunuş yaptı.

Irak konusunda anayasal süreç ve güvenlik konuları bağlamında Telafer, PKK terörü ve Kerkük’ün geniş kapsamlı konuşulduğunu söyleyen yetkililer, Washington ile Ankara’nın görüşlerinin büyük ölçüde örtüştüğünün de altını çizdiler. PKK konusundaysa Amerikalı yetkililerin bugüne kadar görülenden daha fazla hazırlıklarını organize ettikleri izleniminin aldındığı vurgulandı.

Kıbrıs konusunda AB çerçevesindeki gelişmelerin de konuşulduğu toplantıda Türkiye karşı deklarasyondan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Kuzey Kıbrıs’a uygulanan izolasyonların kaldırılması için girişimleri olduğu belirtilen Washington hükümetinin, AB konusundaysa Türikye’ye desteğinin başından beri varolduğu ve bunun devam edeceği konusunda teminat verdiği vurgulandı.

Türkiye’nin gündeminde rahatsızlık yaratan diğer bir konu olan ve geçtiğimiz hafta içinde Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişlişkiler komisyonunda kabul edilen Ermeni yasa tasarısıyla ilgili olarak da Amerikalı yetkililer, Bush hükümetinin de tasarılara karşı olduğunu ve Kongre’den geçirmemek için elinden geleni yapacağını belirttiler.

Türkiye’nin son dönemde izlediği politikaları “olumlu” olarak nitelendiren Amerikalı yetkililer, ayrıca Türkiye’nin Genişletilmiş Ortadoğu Projesi ve Medeniyetler İttifakı Girişiminde aldığı rolden memnuniyet duyduklarını da dile getirdiler.

XS
SM
MD
LG