Erişilebilirlik

AB Ekonomik Reformları Denetleyecek


Türkiye’den 3 Ekim sonrasında beklenen konulardan biri de ekonomik reformları hızlandırarak sürdürmek. Avrupa Birliği yetkilileri bu konuyu takip etmek için bir “izleme sistemi” oluşturmayı planlıyor. Bu sürecin ise 2007 yılı itibariyle başlatılması bekleniyor.

Bu izleme sisteminin amacı, Türkiye ile Uluslararası Para Fonu IMF arasındaki stand by programının 2007 yılında sona ermesiyle, bu tarihten sonra hükümetin aynı kararlılıkla ekonomik reformları sürdürmesinin takip edilmesi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Avrupa Birliği Komisyonu Ekonomik ve Finansal İlişkiler Direktörü Dirk Verbeken de, 2007'den itibaren ekonomi üzerindeki denetimi Avrupa Birliği 'nin üstlenmesi gerektiğini düşündüklerini açıkladı. Verbeken ayrıca, şimdiden bu denetime ilişkin çalışmaların başlatıldığını belirtti.

Ancak bu izleme sistemine karşı çıkanlar hükümete baskı oluşturulmak istendiğini savunuyorlar. Henüz tartışılma aşamasında olan önerinin Avrupa Komisyonu’na kısa bir süre içerisinde sunulması bekleniyor. Böylece Türkiye’de 3 Ekim’de başlanması beklenen müzakere süreciyle siyasi kriterler kadar ekonomik kriterlerin yerine getirilmesi de dikkatle takip edilecek gibi gözüküyor.

Bu arada, Uluslararası Para Fonu IMF yarın Türkiye’den ayrılıyor. Lorenzo Giorgianni başkanlığında yaklaşık 15 gündür Türkiye’de çeşitli temaslarda bulunan heyet, ikinci gözden geçirme çerçevesinde 2006 yılı bütçesi üzerinde teknik çalışmalar yaptı. IMF heyetinin çalışmalarında, ağırlıklı olarak, vergi gelirleri ile sosyal güvenlik finansmanı üzerinde durduğu belirtiliyor.

IMF’nin Meclis’ten geçmesini istediği iki yasadan biri olan Sosyal Güvenlik Reformu yasasının yetiştirilememesi nedeniyle birinci gözden geçirme ertelenmişti. Sosyal Güvenlik Reformu yasasının 1 Ekim’de açılacak Meclis’ten geçmesi ve ikinci gözden geçirmenin tamamlanması halinde IMF yaklaşık 1.6 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bırakacak.

XS
SM
MD
LG