Erişilebilirlik

'Londra Bombacıları Keşif Gezisine Çıkmış'


İngiliz polisi, Londra'da 7 Temmuz'daki saldırıları düzenleyenlerden üçünün, olaydan iki hafta önce kentte yaptıkları keşif gezisinin görüntüleri yayınlandı.

İngiliz polisinin yayınladığı yakın çekim görüntülerde, dört bombacıdan üçünün 28 Haziran’da Londra'nın kuzeyindeki Luton İstasyonu'ndan Kings Cross'a gelip metroya girdiği görülüyor.

Yetkililer, bu kişilerin hedeflerine ilişkin Londra ulaşım sistemi üzerinde keşif çalışması yaptıklarına inanıyor. Üçlünün saldırının düzenlendiği gün de aynı yolu izlediğinin sanıldığı belirtildi.

İngiliz Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Peter Clarke, 7 temmuzdaki saldırıda patlayan bombaların peroksit kullanılarak yapıldığının ortaya çıktığını da duyurdu. Peroksit, evlerde kullanılan birçok temizlik malzemesinin içinde, özellikle de saç tonlarını açıcı ürünler de bulunuyor.

Saldırılarla ilgili soruşturma sürerken olaya ilişkin son gelişme, El Kaide örgütü liderlerinden Eyman El Zevahiri'nin, Londra'da 7 temmuzda meydana gelen patlamaların sorumluluğunu üstlenmesi oldu.

Zevahiri, saldırıları İngiliz kibirini kırmak için düzenlendiklerini söyledi. El Cezire televizyonunda dün yayınlanan bir video kaydında konuşan Zevahiri, ''Bu ve diğer saldırılar, sadece çıkarlarına uygun düştüğü sürece insan hakları ve özgürlükten bahseden Batı uygarlığının ikiyüzlülüğünü ortaya serdi'' dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da, 7 Temmuzda üç metro istasyonu ile bir otobüse düzenlenen bombalı saldırılarda, saldırganlarla birlikte 56 kişi öldü, 700'den fazla kişi de yaralandı. Londralılar ilk saldırının şokunu atlatmaya çalışırken, 21 Temmuz'da ikinci saldırıya maruz kaldı. İkinci saldırıda bombacılar başarılı olamadı. Dört bombadan sadece biri patladı, bir kişi hafif yaralandı.

XS
SM
MD
LG