Erişilebilirlik

Kuzey Kore Nükleer Programına Son Veriyor


Kuzey Kore Kuzey Kore hükümeti, nükleer silah programına son vermeyi ve tüm nükleer tesislerini uluslararası denetime açmayı kabul etti. Pekin görüşmelerde varılan anlaşmaya göre, Kuzey Kore Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme anlaşmasına uymayı da kabul etti.

Görüşmelerde Amerika’yı temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher Hill, bugünün “büyük bir gün” olduğunu söyledi. Varılan anlaşmanın herkese yarar sağlayacağını belirten Amerikalı diplomat, Kuzey Kore hükümetinin 20 yıllık nükleer silah programına son vermeyi kabul etmesinden övgüyle söz etti.

Christopher Hill, kararın, Kuzey Kore için çok önemli ve zor bir karar olduğunu söyledi ve devamla “yine de en yerinde kararı verdiler. Çünkü Kuzey Kore’nin ulusal güvenliği ve ekonomik refahı nükleer silahlara bağlı değil. Tam aksine.. Diğer ülkelerle ilişkilerine bağlı.” dedi.

Anlaşmayla ilgili açıklamada, Kuzey Kore ve diğer ülkelerin Kore yarımadasını nükleer silahlardan denetlenebilir bir şekilde arındırmayı ilke olarak benimsedikleri yazılı. Açıklamada, Kuzey Kore’nin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasına tekrar taraf olmayı ve teftiş de dahil olmak üzere uluslararası güvenlik önlemlerine uymayı kabul ettiği belirtiliyor.

Amerika ve Japonya bunun karşılığında Kuzey Kore’yle ilişkilerini normalleştirme yolunda adımlar atmayı kabul ediyor. Amerika, ayrıca, Kore yarımadasında nükleer silah bulundurmama ve Kuzey Kore’ye nükleer silahlarla saldırmama taahhüdünde bulunuyor. Pyong Yang hükümeti verdiği ödünler karşılığı Güney Kore ve diğer ülkelerden çok miktarda ekonomik yardım ve yakıt da alacak.

Anlaşma belgesinde Kuzey Kore’nin nükleer elektrik enerjisi geliştirmeye hakkı olduğu ve uluslararası anlaşmalara uyduğu kanıtlanınca bu ülkeye teknik yardım yapılabileceği belirtiliyor.

Amerika, Rusya, Çin, Japonya ve Güney Kore’yle Kuzey Kore arasında iki yıldır süren görüşmelerde ilk kez önemli bir gelişme sağlandı. Ancak bu henüz resmi bir anlaşma değil. Taraflar anlaşmada yer alacak hükümler üzerinde anlaşmış bulunuyor.

Hong Kong Üniversitesi Siyasi Bilimler Profesörü David Zweig Kuzey Kore’nin geçmişte birçok anlaşmayı ihlal ettiğini hatırlatıyor yeni anlaşmaya da aynı şeyi yapabileceğini söylüyor.

Profesör Zwein anlaşmanın başarısının Kuzey Kore’nin tavrına bağlı olduğunu söylüyor ve Kuzey Kore taahhütlerini yerine getirmedikçe diğer ülkelerin de hiçbir yükümlülüğü bulunmadığını belirtiyor. Profesör Zweig’e göre anlaşmanın en güzel tarafı aşamalı olması. Başka bir deyişle Kuzey Kore belirli adımları attıkça karşı taraf buna cevap verecek.

Bush: 'Olumlu Bir Gelişme'

Başkan Bush, Kuey Kore’nin nükleer faaliyetlerini durdurma kararını olumlu bir gelişme olarak niteledi.

Başkan, bununla birlikte, Pyongyang yönetiminin sözünde durup-durmadığının sıkı takibe alınması gerektiğini de belirtti.

Başkan, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore, Amerika’nın, çok taraflı görüşmelerde varılan anlaşmayı sonuna kadar uyulması konusunda ciddi olduğunu anlamalıdır,” dedi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG