Erişilebilirlik

Türk ve Yunan Bakanlar Buluştu


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 60'ncı yıllık toplantıları nedeniyle New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Gül, Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis ile görüştü

Daha sonra basına bilgi veren Gül, görüşmenin çok yararlı geçtiğini, ikili ilişkileri, Avrupa Birliği konularını ve Kıbrıs’I ele aldıklarını belirtti. Gül ayrıca Yunanistan’a Türkiye’nin AB’de verdiği destekten ötürü teşekkür ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı, görüşmede Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili olarak BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın çalışmalarına verilen desteğin ifade edildiğini ve bu desteğin hem Türkiye hem de Yunanistan tarafından devam edeceğinin vurgulandığını söyledi. Gül Genel Sekreter Annan'ın, Kıbrıs konusunda bazı önemli adımlar atacağını da söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis ise geçen yıl benzer bir toplantıyı New York'taki Yunanistan temsilciliğinde yapttıklarını hatırlattı ve bu yıllık görüşmelerin iyi bir geleneğin başlangıcı olacağını söyledi.

Görüşmede Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Türkiye'ye yapacağı ziyaretin muhtemel tarihi üzerinde de görüştüklerini belirten Molivyatis, Kıbrıs konusunda sürecin yeniden harekete geçirilmesine dair muhtemel perspektifleri ele aldıklarını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, şimdiye kadar 13 Avrupa Birliği ülkesinin dışişleri bakanlarıyla ikili görüşmeler yaptı. Türk yetkililer bu ikili görüşmelerin, Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinin başlayacağı 3 Ekim'e giderken hala masada olan meselelerin tekrar gözden geçirilmesi ve Türkiye'nin, hassas davrandığı konularda Avrupa Birliği içindeki muhataplarına detaylı bilgi verilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu belirtiyorlar.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün bugünkü gündeminde, Ürdün, İsveç ve Azerbaycan dışişleri bakanlarıyla görüşmeleri var. Gül ayrıca İslam Örgütü Konferansı Bakanlar Heyetiyle de temaslar da bulunucak.

XS
SM
MD
LG