Erişilebilirlik

Şaron Filistin Yönetimini Uyardı


Ariel Şaron Filistin yönetimini uyardı. New York'ta gazeteciler açıklmada bulunan İsrail başbakanı "Eğer hamas silahsızlandırılmazsa Batı Şeria'da seçimlerin olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Fİlistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas'ın geçen hafta yaptığı "Hamas'ı ocak seçimlerinden sonra silahsızlandıracağız" açıklamasına cevap olan Şaron'un bu sözleri Filistin tarafınca tehdit olarak nitelendirildi. Açıklamasında "biz olmadan saçimleri gerçekleştiremezler. Ve eğer mevcut şartlarda hamas seçimlere girecek olursa Filistinlilere yardım etmemek için elimizden geleni yaparız" diyen Şaron seçmenlerin oy sandıklarına ulaşmamaları için kontrol noktalarından geçişlerin zorlaştırılacağına işaret etti.

Filistin müzakerecisi Saib Erakat Şaron'un bu açıklamasına cevaben "bu Mahmud Abbas'ı zayıflatıp Hamas'ı güçlendirmekten başka birşey değildir" yorumunu yaptı.

Erakat, "İsrailliler seçimlerimizden uzak dursun ve burunlarını sokmasınlar. Ocak'ta yapılacak seçimler Filistin'in geleceğinde çok partili dönemin ilk adımıdır" derken, Hamas'ın Batı Şeria lideri Muhammed Gazal İsrail'i anti demokratik davranmakla ithaf etti.

Gazal, "İsrail bölgedeki tek demokrasi olduğunu söylerken Fİlistin'in demokratikleşmesini engellemeye çalışıyor. Eğer Hamas seçimleri kazanırsa amacı İsraili yok etmek değil ama Filistin'i sosyo ekonomik olarak yeniden inşa etmek olacaktır" dedi. Bu arada Ariel Şaron 26 Eylül'de yapılacak Likud partisi genel kuruluna atıfda bulunarak "eğer Netenyahu beni yenmezse Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas ile 2 ekim 'de buluşmayı planlıyorum" dedi.
XS
SM
MD
LG