Erişilebilirlik

16 Eylül 2005: Haftasonu Yapılacak Almanya Seçimleri Konu Alınıyor


Katrina kasırgası sonrası gelişmeler, Alman seçimleri ve bunun Almanya-Amerika ilişkilerinin etkileri bugünki gazetelerde en çok işlenen konular. New York Times, Başkan Bush’un dün akşam yaptığı konuşmaya değiniyor:

"Başkan, inşaat masraflarını devletin karşılayacağını açıkladı 'New Orleans'sız bir Amerika düşünülemez. Bu şehir yeniden ayağa kalkacaktır,' dedi. Katrina kasırgası ortaya ırkçılık iddiaları ortaya atılmasına yolaçmış, felaketzedelerin çoğu siyah olduğu için yardımın geciktiğini öne sürülmüştü. Kamuoyu yoklamaları da, siyah Amerikalıların hala kızgın olduğunu gösteriyor. Umut ederiz Başkan Bush’un konuşması toplamsal yaraların kapanmasına da yardımcı olur."

Washington Post gazetesi baş makalelerinden birini Viox davasına ayırmış. Vioxx adlı ilacın kalp krizine sebep olduğu yolundaki iddialar nedeniyle imalatçı şirket Merck hakkında 5 bin dava açılmış bulunuyor. Yazı şöyle:

"Eğer şirketin her davacıya ortalama 2 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalacağı var sayılırsa bu yaklaşık 10 milyar Dolar eder ki ortada Merck diye bir şirket kalmaz. İlaç sanayiinin kendine özgü sorunları var. Herhangi bir ilacın yan etkilerinin 10-15 yıl sonra ortaya çıkması mümkün. Ancak bunun çözümü ilaçtan zarar görenlere milyonlarca Dolar tazminat ödemek olmamalıdır. Kongre, çocuk aşılarında olduğu gibi özel bir ödenek oluşturmalı ve ilaç şirketlerinin üstlendiği riksi nispeten azaltmalıdır."

Washington Times, bu hafta sonu Almanya’da yapılacak genel seçimler çerçevesinde, “manik depresif” olarak nitelediği Amerika-Almanya ilişkilerini gündeme getirmiş:

"Başkan Bush için en iyi senaryo, Hıristiyan Demokratlar ve onların merkez sağdaki müttefiki Hür Demokratların çoğunlukla iktidara gelmesi ve Angela Merkel’in Başbakan olmasıdır. Erken seçim kararı alındığında bu senaryo çok daha gerçekçi gözüküyordu ama şimdi durum daha karışık. Bakalım Bush yönetimini Pazartesi sabahı ne tür planlar yapacak."

Amerika–Almanya ilişkilerini ele alan başka bir yazı da Chicago Tribune gazetesinde. Yazıda Angela Merkel’in seçim konuşmalarında eski Amerika Başkanlarından Ronald Reagan’ı taklit ettiği ileri sürülüyor ve Merkel’in Almanya’nın ilk kadın başbakanı olabileceği ifade ediliyor. Yazı özetle şöyle:

"Merkel iktidara gelirse Amerika–Almanya ilişkileri iyileşir. Başbakan Gerhard Schröder’in Irak savaşına şiddetle karşı çıkması ve başka ülkeleri de savaşa direnmeye teşvik etmesi Washington’la Berlin arasında gerginliğe sebep olmuştu. Merkel’in Wasington’u kızdıracak bir politika izlemesi beklenmiyor, ancak onun da Amerika’ya büyük ödünler vereceğini sanmayın."
XS
SM
MD
LG