Erişilebilirlik

Birleşmiş Milletler Zirvesi Devam Ediyor


Dünya liderleri, New York’ta yapılan Birleşmiş Milletler zirvesinde bugün, küresel ve bölgesel sorunlarla ilgili görüşlerini dile getirmeye devam edecek. Bugünkü oturumlarda Çin, Irak, Rusya ve Venezuela liderleri birer konuşma yapacak.

Üç gün sürecek zirve, dün Genel Sekreter Kofi Annan ve Başkan Bush’un konuşmalarıyla başlamıştı.

Bush, Katrina kasırgası için yardım gönderen ülkelere teşekkür ederken, geçen yılki tsunami afetinde olduğu gibi bütün dünyanın Amerika’nın yardımına koştuğunu hatırlattı.
Başkan, Birleşmiş Milletler’de reform yapılması yönündeki planlara değinirken, insan haklarını ihlal eden ülkelere, örgüt kurumlarında görev verilmemesi gerektiğini belirtti.

Genel Sekreter Kofi Annan ise, benimsenen reform planının beklentilerin gerisinde kaldığını ancak, yine de önemli olduğunu söyledi.

Genel Sekreter, reform planından silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını önleme konusundaki maddelerin çıkarılmasını “utanç verici” olarak nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler reform planı ve tüm dünyada yoksullukla mücadeleyi öngören bir belgenin yarın zirve sonunda imzalanması bekleniyor.

Bu arada Güvenlik Konseyi, üye ülkelerden, terörizm propagandasını suç sayacak kanunlar çıkarmalarını isteyen bir tasarıyı kabul etti. İlk kez Konsey toplantısına katılan Başkan Bush, bütün ülkelerin terörist eylemlerin önlenmesi için elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

Erdoğan İkili Görüşmelerini Sürdürüyor

Birleşmiş Milletler zirvesi için New York’ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli ülkelerin liderleriyle ikili görüşmeler yapıyor.

Erdoğan dün İsrail Başbakanı Ariel Sharon ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejat’la görüştü.

Türkiye Birleşmiş Milletlerde terörle mücadele kapsamında iki anlaşmaya da imza attı.

Çin'den Koşullu Yardım Önerisi

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, dünyanın yoksul ülkelerine yardım teklifinde bulundu. Ancak bu teklifi, Tayvan’ın bağımsızlığının tanınmaması koşuluna bağladı.

Çin Devlet Başkanı, dün Birleşmiş Milletler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Pekin’le diplomatik ilişkisi bulunan dünyanın en yoksul 39 ülkesinin mallarına gümrük vergisi uygulamayacaklarını söyledi.

Çin lideri, yoksul ülkelere bu ticari yardımın yanı sıra meslek eğitimi desteği, borçların silinmesi ve 10 milyar Dolarlık kredi paketi önerdi.

XS
SM
MD
LG