Erişilebilirlik

AB'de Acil Türkiye Toplantısı


Kıbrıs deklarasyonu konusunda uzun süredir uzlaşma sağlamaya çalışan Avrupa Birliği yarın konuyu bir kez daha masaya yatırma kararı aldı. Dünkü AB Daimi Temsilciler Komitesi’nde (COREPER) alınan karar çerçevesinde Dönem Başkanı İngiltere yeni bir taslak hazırladı. COREPER, bu taslağı görüşmek üzere yarın bir araya gelecek.

İngiltere, son COREPER toplantısı öncesinde hazırladığı taslak üzerinde birtakım değişikliklere gitti. Üye ülkelerle yürütülen ikili temasların ardından mutabakat olabileceği sinyalini alan İngiltere, COREPER’i toplantıya çağırdı. Son COREPER toplantısında gündeme getirilen itirazlar ışığında İngiltere’nin metin üzerinde yaptığı değişikliklerden en önemlisini “tanıma” konusundaki oluşturuyor.

Tanıma konusunda bir önceki taslakta “Bütün üye ülkelerin önceden tanınması üyeliğin gerekli bir parçasıdır” ifadelerine yer veriliyordu. Yapılan değişiklik çerçevesinde bu ifadenin “Bütün üye ülkelerin önceden tanınması katılım sürecinin gerekli bir parçasıdır” haline dönüşmesi öngörülüyor. BM çözüm süreciyle AB katılım sürecinin birbirlerinden ayrı değerlendirileceği de metinde vurgu yapılması öngörülen bir başka unsuru oluşturuyor.

Dönem Başkanı İngiltere, yaptığı ikili temasların olumlu geçmesinden hareketle yarın karşı deklarasyon üzerinde uzlaşı çıkmasını yüksek bir ihtimal olarak görüyor. COREPER toplantısı (Cuma günü) Türkiye saatiyle 16.00’da başlayacak.

XS
SM
MD
LG