Erişilebilirlik

15 Eylül 2005: Başkan Bush'un BM'deki Konuşmasına Dikkat Çekiliyor


Amerikan gazetelerinin hemen hemen hepsi Amerikan Baskanı Georrge Bush’un dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu zirvesinin açılışında yaptığı konuşmasının, önceki yıllardan farklılığı ve "insani" yönü üzerinde duruyorlar. Washington Post, Bush’un dün Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmanın farklı tonu üzerinde duruyor:

"Başkan, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada daha önceki yıllardaki gibi, polemiğe girmekten kaçındı. Oysa üç yıl önce Başkan Bush, Birleşmiş Milletler’i zor bir anda Irak’a karşı akılcı hareket etmemekle suçlamıştı."

Dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı koınuşmada Başkan Bush’un şaşırtıcı bir ton değişikliği sergilediği belirtilen makalede, Birleşmiş Milletler'i hayati çalışmalarından ve büyük ideallerinden dolayı övdüğü kaydediliyor. Makalede , Başkan Bush’un terörizmi daha önce olduğu gibi yine kınadığı, ancak bu konuşmasında,bir dönüş yaparak “terörizmle mücadele ve teröristlerin yetişmesine neden olan kötü koşulları iyileştirmekten sözettiği vurgulanıyor. New York Times‘ın başmakalesi de aynı konuda. Başkan Bush’un konuşmasında, dünyanın karşı karşıya olduğu üç önemli noktadan sözettiği kaydediliyor ve şimdi bunların "uygunlama zamanı" deniyor:

"Gelin kabul edelim , Amerikalıların çoğu, Milleniyum Kalkınma Planı, Mali Fikir Birliği ve Doha Yuvarlak Masa toplantısında alınan kararların ne olduğunu bilmiyor. Oysa dünyada ölüm kalım mücadelesi veren 2 milyar kişi için bu terimler büyük önem taşıyor. Başkan Bush, konuşmasında açlık, hastalık ve kadınların eşitsizliğinin giderilmesi gibi konular üzerinde durdu ve Birleşmiş Milletlerin benimsediği bu projelerin bir an önce hayata geçirilmesinin Amerika için de önemli büyük."

Washington Times gazetesi ise Başkan Bush’un Birleşmiş Milletler reformunun yetersizliğinden söz ettiği konuşmasını ön plana çıkarmış ve Genel Kurul tarafından önceki gün onaylanan insani yardım belgesinin yetersizliğinden söz ediliyor:

Boston Globe gazetesi ise Katrina kasırgası sonrası yardım çağrılarını ön plana çıkartırken, dün Kuzey Carolina’yı etkisi altına alan Ophelia kasırgasından söz ediyor. Kuzey Carolina‘daki sellerin olumsuz etkilerinin , eyalet valisinin yaptığı bıoşaltma çağrısına yol açtığı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG