Erişilebilirlik

AB Uzlaşamadı


Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin Kıbrıs deklarasyonuna ilişkin olarak yayımlamayı düşündüğü karşı deklarasyon konusundaki anlaşmazlık yine aşılamadı. Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi’nin (COREPER) bugünkü toplantısında Rumlar yalnız kalmalarına karşın ikna edilemediler. Tanıma konusunun tartışmaların odağına yerleştiği toplantıda dile getirilen görüşler ışığında İngiltere yeni bir taslak metin oluşturacak. Karşı deklarasyon konusu 21 Eylül’deki COREPER’de bir kez daha ele alınacak.

İngiltere ve Fransa’nın uzlaşmasına ve diğer ülkelerden destek alamamasına karşın Rum Kesimi itirazlarını dünkü toplantıda da sürdürdü. Fransa’nın da metne onay verilmesine yönelik telkinlerine ve İngiltere’nin yoğun ikna çabalarına karşın Rum Kesimi geri adım atmadı. Rum Kesimi, taslak belgedeki bir çok noktaya karşı çıksa da temel itirazlarını üç noktada yoğunlaştırdı. Bunlar “tanıma, Birleşmiş Milletler’e atıf ve Ek Protokol’ün uygulanmasını garanti altına alacak mekanizma” olarak öne çıktı.

Yapılan tartışmalar sonucunda Avrupa Birliği Dönem Başkanı İngiltere’nin yeni bir taslak hazırlaması kararlaştırıldı. İngiltere’nin bu taslağa Rumların itirazını kırmaya yönelik unsurlar eklemesi öngörülüyor. Yeni taslakta en önemli unsuru ise tanımaya ilişkin atıfta yapılması öngörülen değişiklik oluşturacak. Bu çerçevede son taslak metinde yer alan ve tanımanın “üyelik için gerekli” olduğuna işaret eden atfın “müzakere sürecine” endekslenmesi bekleniyor.

İngiltere’nin Ek Protokol’ün tam ve ayrım yapılmaksızın uygulanmasına ilişkin ifadeleri de biraz daha Rum çizgisine çekebileceği belirtiliyor. Rumların, protokolün uygulanmasına ilişkin detaylı takvim talebi ise pek kabul görmüyor. Son taslak metinde yer alan “uygulamanın 2006’da değerlendirileceği” ifadesi bir çok ülke tarafından kabul görmüş durumda.

İngiltere’nin hazırlayacağı taslak metnin detayları önümüzdeki günlerde netleşecek. Dönem Başkanı, 21 Eylül’deki COREPER’de tamamen siyasi nitelikli olan ve hukuki nitelik taşımayan karşı deklarasyon konusunda kesin bir uzlaşıya varmayı umut ediyor.

XS
SM
MD
LG