Erişilebilirlik

Erdoğan New York'a Geliyor


Başbakan Erdoğan Çarşamba günü başlayacak ve 16 Eylül tarihine kadar sürecek Birleşmiş Milletler zirvesine katılmak için bu akşam Ankara’dan ayrılıyor. Zirve yaklaşık 170 ülkenin liderini bir araya getiriyor. Erdoğan’ı ise New York’ta yoğun bir program bekliyor.

Erdoğan ziyaretinin ilk gününde Amerikan televizyon kanalı PBS’te bir programa katılacak. Başbakan aynı gün, Amerika’daki Türk işadamlarını kabul edecek ve Birleşmiş Milletler Binası’nda Arnavutluk Cumhurbaşkanı ile görüşecek. Tayyip Erdoğan daha sonra Amerika Başkanı Bush ve eşinin, Birleşmiş Milletler zirvesine katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna vereceği resepsiyona katılacak.

Birleşmiş Milletler binasında 14 Eylül’de, devlet ve hükümet başkanları onuruna verilecek kahvaltıya katılacak olan Başbakan Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in kuruluşunun 60’ıncı yılı dolayısıyla yapılacak zirvenin açılışında yer alacak. Erdoğan, aynı gün İsrail Başbakanı Ariel Şaron’la da bir araya gelecek.

Zirve toplantılarının sürdüğü 15 Eylül tarihinde ise İspanya Başbakanı Zapatero ile görüşecek olan Erdoğan, görüşmeden sonra “Medeniyetler İttifakı” girişimi çerçevesinde, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ı ziyaret edecek. Erdoğan, daha sonra Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ile bir araya gelecek. Aynı gün BM Genel Kurulu’na hitap etmesi beklenen Başbakan, öğleden sonra BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş’le görüşecek.

Erdoğan New York’ta Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı, Kırgızistan Cumhurbaşkanı gibi bir çok ülkenin devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapma fırsatı da bulucak.

Başbakan Erdoğan, 16 Eylül tarihinde ise, Amerika eski Başkanı Bill Clinton’ın düzenlediği “Uygarlıklar Birbiriyle Nasıl Konuşmalıdır” konulu panele katılacak. Başbakan’ın aynı gün, yaptığı temaslarla ilgili, Türk ve yabancı basın mensupları için bir basın toplantısı düzenlemesi de bekleniyor.

Tayyip Erdoğan’a New York ziyaretinde eşlik edecek olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise dün akşam Amerika’ya hareket etti. Gül, Türkiye’den ayrılmadan önce Atatürk havalimanında yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK’yla mücadele konusunu Amerika’lı muhattabı Condeleezza Rice’la görüşeceğini söyledi. Gül ayrıca PKK’yla mücadele konusunun etkin mücadele olana kadar masada olacağını ifade etti.

Hem Erdoğan’ın hem de Gül’ün Amerika temaslarının özellikle, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile 3 Ekim’de başlaması beklenen üyelik müzakereleri öncesi görüş alışverişlerinin yapılabilmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Erdoğan’ın özellikle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la yapacağı görüşmede Kıbrıs konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. Başlayacak müzakerelerin temelini belirleyen Müzakere çerçeve belgesi için son pazarlıkların da New York’ta yapılacağı belirtiliyor.

İMF Heyeti Ankara'da

Uluslararası Para Fonu, IMF heyeti geçen haftaki İstanbul temaslarının ardından bu hafta başkentte. IMF'nin Meclis'ten geçmesini istediği iki tasarıdan biri olan Sosyal Güvenlik Reformu yasasının yetiştirilememesi nedeniyle birinci gözden geçirme ertelenmişti. Sosyal Güvenlik Reformu yasasının Ekim ayında Meclis'ten geçmesi ve ikinci gözden geçirmenin tamamlanması halinde, IMF yaklaşık 1.6 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bırakacak. Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyetinin, 10 gün boyunca Türkiye’de kalması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG