Erişilebilirlik

Tel Afer'de Büyük Operasyon Hazırlığı


Irak'ta Amerikan ve Irak güçlerinin, kuzeyde, isyancıların kalelerinden biri olarak nitelenen Tel Afer kentinde büyük çapta operasyona girişmek üzere olduğu açıklandı.

Çok uluslu gücün sözcüsü Amerikalı Tümgeneral Rick Lynch, kentin, militanların kontrolunda olduğu sanılan kesimlerine düzenlenmesi planlanan büyük çaplı askeri operasyondan önce sivil halkın tahliye edildiğini söyledi. Lynch, yapıldığı takdirde operasyona Amerikan ve Irak askerlerinin katılacağını ve hedefin Tel Afer'i teröristlerin barınma yeri haline çevirmek isteyen isyancıları ve yabancı militanları ele geçirmek olduğunu bildirdi.

Amerikalı general, Tel Afer operasyonu için zaman ve süre belirlenmiş olmadığını belirtti ve operasyona katılacak askerlerin sayısı hakkında bilgi vermekten kaçındı. Lynch, "Yapıldığı takdirde operasyon sırasında masum sivillerin zarar görmesini önlemek için çalışıyoruz. Bu amaçla, aşiret liderleri ve yerel yetkililerle işbirliği yaparak sivilleri kentten uzaklaştırmak istiyoruz" dedi.

Amerikalı generalin bu açıklamasından önce Iraklı yetkililer, dün Tel Afer'de 200 isyancı zanlısının ele geçirildiğini açıklamış, bunların yaklaşık 150'sinin, Suriye, Sudan, Yemen ve Ürdün vatandaşları olduğunu bildirmişti. Geri kalanların ise sahte kimlik belgeleri taşıyan Iraklılar olduğu açıklandı.

Bağdat'ın yaklaşık 420 kilometre kuzeyinde ve Suriye sınırından da yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Tel Afer'de çok sayıda Iraklı Türkmen yaşıyor. Kentte gizlendiği bildirilen isyancılarla Amerikan ve Irak kuvvetleri arasında Mayıs ayındanberi sık sık sokak çatışmaları patlak veriyor.

Amerikalı General Lynch, planlanan operasyonla kenti isyancılardan tamamen temizlemek istediklerini söyledi.

Bu amaçla ve isyancıların kaçmasını önlemek için kentin çevresinde barikatlar örüldüğü bildiriliyor. Askeri yetkililer, gidecek başka yeri olmayan Tel Afer'li siviller için operasyon süresince kalabilecekleri çadırlar kurdu.

XS
SM
MD
LG