Erişilebilirlik

ABD'de Kasırgadan Sonra Siyasi Fırtına


ABD'nin güney eyaletlerinde yaşanan Katrina kasırgası karşısında federal hükümetin yardımlar konusunda yavaş davrandığı yolundaki suçlamalar Washington'da bir siyasi fırtınaya dönüşüyor.

Başkan Bush kasırgadan önce de Irak savaşı ve yükselen yakıt fiyatları nedeniyle halkın gözünde destek kaybediyordu. Kasırgadan sonra federal hükümetin bölgeye yardım sevketmekte ağır davrandığı yolundaki eleştirilerin, Bush'un halktan gördüğü desteğin daha da azalmasına yolaçması bekleniyor.

Ancak Bush son açıklamalarında siyasi tartışmalarla vakit kaybetmek istemediğini, bütün dikkatini afetzedelere yardım ulaştırmaya yönelttiğini söylüyor.

Başkan, Katrina kasırgasından sonra federal yönetimin neler yaptığı konusunda araştırma yapılmasını istediğini açıkladı.

Bu arada Bush’un üçüncü kez kasırga bölgesini ziyaret edeceği açıklandı. Beyaz Saray, Başkanın bu sefer Louisiana eyaletinde bir gece kalacağını da bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsüne göre, Başkan Bush, tek bir kişiyi, yardım çalışmaları arasında uyum sağlamakla görevlendirmeyi düşünüyor.

Amerika’ya yardım gönderen yaklaşık 100 ülkeye teşekkür eden Bush, özellikle Afganistan ve Sri Lanka’nın desteğinden övgüyle söz etti.

New Orleans kentinde zorunlu tahliye devam ediyor. Yetkililere göre kentin su altındaki bölümlerinde hala on bine yakın insan var ve bunların çoğu evini barkını terk etmeyi reddediyor.

Kasırgadan ölenlerin sayısı resmen 300 civarında. Ancak sular çekildikçe binlerce ceset bulunmasından ciddi kaygı duyuluyor.

Kasırga bölgesini dün ziyaret eden Başkan Yardımcısı Dick Cheney ağır tahribata uğrayan kentlerin yeniden imarının kolay olmayacağını söyledi.

Başkan Bush da çok büyük zarar gören halkın yaşamını kolaylaştırmaya kararlı olduğunu bildirdi. Devlet yardımı alabilmek için 400 bin ailenin kayıt yaptırdığını söyleyen Başkan Bush, daha on binlerce kişinin yardıma ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

Başkan 16 Eylül’ü Katrina kurbanlarını anma günü ilan etti. Başkan Bush ve Ülke İçi Felaket Yardım Dairesi (FEMA) Katrina Kasırgası’nı izleyen günlerde çok yavaş hareket ettikleri gerekçesiyle eleştiriliyor. Yeni bir kamuoyu yoklamasında görüşü sorulanların üçte ikisi hükümetin yavaş hareket ettiğini söyledi.

Dün, aralarında felaketzedelerin de bulunduğu 150 kişilik bir grup, Beyaz Saray’ın önünde gösteri düzenledi. Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Bill Frist, Bush yönetiminin Katrina Kasırgası öncesi ve sonrasındaki icraatını gözden geçirecek bir soruşturma komisyonu kurulacağını açıklamıştı. Senatör ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşturulacak komisyon, tüm yönetim kademelerinin kasırga konusundaki çalışmalarını içeren raporunu 15 Şubat’ta tamamlayacak.

Amerikan Kongresi Katrina Kasırgasını izleyen yardım çalışmaları için 51.8 milyar dolarlık yeni bir ödenek daha ayırdı. Kongre Başkan Bush’un geçen hafta istediği 10.5 milyar dolarlık ilk yardım ödeneğini kabul etmişti.

Sular altında, salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya bulunan New Orleans’tan ayrılmayı reddedenler, polis gücüyle uzaklaştırılıyor. Evlere tek tek giden polis ve askerler önce kent sakinlerini evlerini terk etmeleri için sözle iknaya çalışıyor.

New Orleans Emniyet Müdürü Eddie Compass bu yöntem başarılı olmazsa, polisin tahliye emrini ileterek ve asgari düzeyde güç kullanarak evleri tahliye ettiğini söyledi.

Şu anda ölü sayısı 300’ün altında olmakla birlikte suların çekilmesinden sonra bu rakamın binlere ulaşmasından korkuluyor.

XS
SM
MD
LG