Erişilebilirlik

Orgeneral Jones Ankara'ya Gidiyor


Kalabalık bir heyetle Ankara’ya gelecek olan NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Amerikalı Orgeneral James Jones iki gün boyunca başkentte temaslarda bulunacak.

Daha önce Amerika Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral John Abizaid ile Türkiye’ye geleceği belirtilen Jones’a, Abizaid’in yerine yardımcısı Korgeneral Lance Smith eşlik edecek.

Amerika’lı generaller bugün ilk olarak “Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi’ni” ziyaret edecekler. Haziran ayı sonunda açılan ve terörizmle mücadele konusunda eğitim veren merkezde Amerika’lı subaylarda eğitmen olarak çalışıyor. Bu ziyaret sırasında Amerika ve Türkiye arasında imzalanacak mutabakat anlaşmasıyla Amerika resmen bu merkeze katılmış olacak. Anlaşmayı Türkiye adına Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Amerika adına ise Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James Jones imzalaması bekleniyor.

Orgeneral Jones yarın Amerika Merkez Kuvvetler Komutan Yardımcısı Korgeneral Lance Smith ile birlikte Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’le görüşecek. Görüşmelerin gündeminde terör örgütü PKK’yla mücadele ve alınacak önlemler var. Kuzey Irak’taki gelişmeler ve Türkiye’nin Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Kerkük’le ilgili kaygıları ise ele alınacak konulardan bir diğeri.

Türkiye, Irak’taki PKK varlığına karşı Amerika’nın daha aktif bir rol oynaması isteğini sıklıkla dile getiriyor. Bu konuda Türkiye’nin kaygılarını anladığını söyleyen Amerika’lı yetkililer ise, PKK’nın Türkiye, Amerika ve Irak’ın ortak problemi olduğuna dikkat çekiyor.

Birinci Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ Ağustos ayı başında yaptığı açıklamada, Amerika’nın PKK’nın lider kadrosunun yakalanması konusunda direkt emir verdiğini açıklamıştı. Geçen ay sonunda Ankara’ya gelen Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza ise Avrupa’da bulunan PKK yandaşlarını yakalamak konusunda yaptıkları planı geliştirdiklerini ve bu konuda Avrupa’lı ve Türk meslektaşlarıyla çalıştıklarını ifade etmişti. Amerika’lı askeri yetkililerin iki günlük Ankara temaslarında bu konudaki gelişmelerin de gündeme gelmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG