Erişilebilirlik

'İnsanlar Gerekirse Zorla Tahliye Edilecek'


New Orleans Belediye Başkanı Ray Nagin, sular altındaki kentin zorla boşaltılması için emir verdi. Nagin evinden çıkmak istemeyen binlerce kişinin, gerekirse zor kullanılarak tahliyesi için kolluk kuvvetleri ve askeri personele emir verdi.

Nagin yangınlar ve suların kirlenmesinden ötürü çok ciddi sağlık sorunları bulunduğunu belirtti. Sağlık görevlileri halkı kirli sudan geçen, A tipi sarılık hastalığına karşı aşı olmaya çağırıyor. Suya kimyasal atıkların, lağım sularının ve enkazın karışmış olması, sağlık açısından büyük tehlike oluşturuyor.

Belediye başkanı kentteki evlerin şu anda yüzde 60’ının su altında olduğunu açıkladı. Katrina’dan sonra bu rakam yüzde 80 idi. Büyük bölümü deniz seviyesinin altında olan New Orleans’da yıkılan su setlerinden biri, dün onarılmış ve kentteki suyun dışarı pompalanmasına başlanmıştı. Yetkililer, suların tamamen çekilmesinin aylar sürebileceğini belirtiyor.

Amerikan İstihkam birliklerinin, kasırgada yıkılan önemli bir seti onarmasından sonra, sular yakındaki bir göle pompalanmaya başlandı.

Katrina Kasırgası, Mississippi eyaletinde de geniş hasara neden oldu. Bu eyaletteki resmi ölü sayısı 150 olarak açıklandı.

Bölgedeki son durumu New Orleans’a ulaşan ilk Türk basın mensubu olan Hürriyet gazetesi New York Temsilcisi Doğan Uluç’a sorduk. Söyleşiyi yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.


Bush Soruşturma Başlatıyor

Başkan Bush, Katrina Kasırgası sonrasında devlet yardımının neden aksadığı konusunda soruşturma başlatılacağını açıkladı.

Bush, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin de bölgeye gideceğini bildirdi.

Bush, herhangi bir yetkilinin görevden alınıp alınmayacağı sorusunu yanıtsız bırakırken, Beyaz Saray Sözcüsü Scott McLellan, suçlama yapma zamanı olmadığını, herkesin kurtarma çalışmalarına odaklandığını söyledi.

Yardım çalışmalarının yetersiz kalmasından Federal Acil Durum Dairesi sorumlu tutuluyor.

Demokrat Partili New York Senatörü Hillary Clinton, soruşturma yapılması için bağımsız bir komisyon kurulmasını talep etti.


Bu arada, Kongre yetkilileri Başkan Bush’un, Katrina kasırgası felaketinin yerle bir ettiği bölgelerde kullanılmak üzere, 40 milyar dolarlık yeni bir ödenek isteyeceğini belirtiyor. Demokrat Partili senatör Harry Reid Katrina’nın federal hükümete 150 milyar dolara mal olabileceğini söyledi.

Başkan Bush, dün ayrıca kasırgadan sonra devlet yardımının nede aksadığı konusunda soruşturma başlatılacağını açıkladı.

Washington Türkiye'ye Teşekkür Etti

Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği, Katrina Kasırgasını izleyen günlerde gösterdiği dayanışma ve ilgi nedeniyle Türkiye’ye teşekkür etti.

Büyükelçiliğin yazılı açıklamasında, Türk liderlerin, Amerikan halkının acısını paylaşan ve destek içeren açıklamalarının takdirle karşılandığı bildirildi. Açıklamada, Amerika'nın dost ve müttefik Türkiye’ye, yaptığı cömert yardım önerisi nedeniyle teşekkür ettiği kaydedildi.

Büyükelçilik, Türk halkı ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun ilgisi ve samimi yardım tekliflerinin, gerek Washington yönetimi, gerekse Amerikan halkı tarafından şükranla karşılandığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG