Erişilebilirlik

PKK Eylemlerine ve Toplumsal Olaylara Tepki


Türkiye’de üç ayrı kentte son günlerde yaşanan çatışmalar, Ankara’da tepkilere neden oldu.

Demokratik Halk Partisi, DEHAP mensuplarının Van, Gaziantep ve Mersin’de yaptıkları izinsiz gösterilerde olaylar çıktı.

Van’da DEHAP parti binasından yürüyüşe geçen bir gruba, polis izin vermedi. DEHAP’lı grup, polise taş ve molotof kokteyliyle saldırdı. Olaylar sırasında bir gösterici başından vuruldu. Bir gösterici de silahla kolundan yaralandı.

Mersin’de ise Bursa’nın Gemlik ilçesi’nde yapılmak istenen toplantıdan dönenleri karşılayanlar, gösteri yapıp PKK lehinde slogan attı. Göstericilerin barikat kurması üzerine, polis müdahale etti.

Diyarbakır’da da benzer olaylar yaşandı. Bir grubun polise taş atması sonucu, arbede yaşandı. Göstericilerden bazılarının attığı molotof kokteylleri, bir polis aracının yanmasına sebep oldu. Polis, göstericileri dağıtmak için tazyikli su, biber gazı kullandı ve havaya uyarı ateşi açtı.

Bu olaylar dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının gündemine de yansıdı. Kurul toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, olayları Türkiye’nin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya çalışan provokatif eylemler olarak değerlendirdi. Bugünkü birçok gazetenin ilk sayfasından duyurduğu Van, Gaziantep ve Mersin’deki olaylara, muhalefet partilerinden de tepkiler geldi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal hükümeti eleştirerek, gerekli önlemlerin alınmadığını öne sürdü. Doğruyol Partisi Genel Başkanı Mehmet Ağar olayların çok önemli bir ikaz olduğunu ifade ederken, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Mehmet Şandır ise, Türkiye’nin hızla toplumsal bir çatışma ortamına sürüklendiğini ve milletin sabrının taştığını söyledi.

Askerlerden Açıklama

Silahlı Kuvvetler'den de açıklamalar geldi. İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, provokasyon yapıldığını belirtti ve herkesin çok dikkatli hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Bugünkü bazı gazetelerde yer alan haberlerde, artan PKK eylemlerinin ve meydana gelen olayların nedeninin Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlayacağı 3 Ekim tarihinin yaklaşması olduğu yorumlarına yer veriliyor.

Bu arada, son olarak bugün Hakkari’nin Çukurca ilçesinde meydana gelen mayın patlaması sonucu 2 asker hayatını kaybetti, 2 asker de yaralandı. Bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldığı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG