Erişilebilirlik

5 Eylül 2005: Yardımlar Neden Gecikti Sorusu Manşetlerde


Katrina Kasırgasının New Orleans’ı yerle bir ettiğini yazan Washington Post, yaşananların Amerika’nın ne kadar hazırlıksız olduğunu ortaya çıkardığı yorumunda bulunuyor. Felaketin göz göre göre geldiğini belirten gazete, buna rağmen gerekli önlemlerin alınmamasından Bush yönetimini sorumlu tutuyor.

"New Orleans’ın büyük bir kasırgaya karşı korunmasız olduğu biliniyordu. Katrina kasırgası bölgeye ulaşmadan önce izleyeceği yol ve şiddeti biliniyordu. Beklenen bir tehlikeye karşı alınan önlemler böylesine yetersizken, büyük çaplı bir terör eylemi veya nükleer bir saldırı gibi bir olay yaşanırsa neler olacak? Bu açıdan bakıldığında Katrina sadece büyük bir felaket değil aynı zamanda başka felaketlerin de alametidir. Şu anda yaşanan yıkımla baş ettikten hemen sonra, bu felaketten çıkartılması gereken dersler derhal gündeme getirilmelidir."

Amerikalılar İşçi Bayramı nedeniyle tatil yaparken New York Times, herkese bu bayramı topluma faydalı işler için çalışılan bir güne dönüştürme çağrısında bulunuyor. Katrina Kasırgası’nın Meksika Körfezi kıyılarını yerle bir ettiğini hatırlatan gazete, Bush yönetiminden böyle bir çağrı gelmese de, kriz zamanlarında yapılacak fedakarlığın büyük önem taşıdığını vurguluyor.

"Artık işçi bayramını farklı bir anlayışla ele almanın zamanıdır. İşçi bayramı belki de bir tatil günü olarak değil, bütün ülke çapında toplumsal çalışmalara adanan bir gün olmalıdır. 11 Eylül sonrasında bizden hiçbir fedakarlık talep edilmemesi nedeniyle toplu olarak bir şeyler yapma, aynı amaç için birlikte çalışma duygumuzu kaybettik.. İşçi bayramı, sadece yazın bitmesi anlamına gelmemeli. Belki bu günü, daha anlamlı bir hale getirebiliriz."

Boston Globe Anayasa Mahkemesi başkanı William Rehnquist’in ölümüyle Başkan Bush’un yargıdaki etkinliğini daha da artırma fırsatına kavuştuğunu yazıyor. Gazete, Anayasa mahkemesinde 33 yıl boyunca görev yapan Rehnquist’in, bu süre içinde, federal hükümete karşı eyaletlerin yetkilerini öne çıkarmasıyla dikkat çektiğini hatırlatıyor. Muhafazakar basın organları ise Yüksek Mahkeme başkanı William Rehnquist’in ardından yas tutuyor. New York Post, Rehnquist’in Yüksek Mahkemeye ilk atandığı sırada tek muhafazakar üye olduğunu belirten gazete, bu nedenle kendisine “yalnız kovboy” dendiğini hatırlatıyor ve Rehnquist’in yaptıklarıyla Amerikan hukuk tarihine geçeceğini savunuyor.

"Başkan Bush yüksek mahkeme başkanının yerine en kısa zamanda atama yapacağını açıkladı. Yeni adli yılın bir ay sonra başlayacağı düşünülürse, Beyaz Saray’da isim arayışının şimdiden başladığı söylenebilir. Eğer Bush, William Rehnquist gibi birini bulabilirse, Amerika çok şanslı bir ülke demektir."

XS
SM
MD
LG