Erişilebilirlik

Tekstil Konusunda Çin-Avrupa Zirvesi


Avrupalı yetkililerle Çinli muhatapları, yarınki Çin-Avrupa Birliği zirvesi öncesinde tekstille ilgili sorunları görüşmek üzere biraraya geldi.

Yetkililer, taraflar arasında Çin’in tekstil ihracatından kaynaklanan sorunun giderilmesinin mümkün olduğu görüşünde.

Amerika’nın Sesi Pekin muhabiri Daniel Schearf’ın haberine göre, Avrupa Birliği’nin ticaretten sorumlu yetkilisi Peter Mandelson'ın, zirve öncesinde Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai ile yaptığı görüşmede, tonlarca Çin tekstil ürününün Avrupa’ya ithalini engelleyen uygulama ele alındı.

2005 başında ticaret kotalarının kaldırılmasının ardından Çinli ihracatçıların son derece ucuz fiyatlarla Avrupa’ya satış yapmasından şikayetçi olan birlik üreticilerinin girişimiyle, Avrupa Birliği, bu ürünlerin ithalatına karşı geçici önlemler almıştı. Görüşmeden sonra gazetecilere bilgi veren Avrupa Birliği Komisyonu’nun ticaret sorumlusu Peter Mandelson, hem Çinli üreticileri hem de bunlardan teslimat bekleyen Avrupalı ithalatçıları endişelendiren soruna çözüm bulunacağına inandığını söyledi.

Mandelson, Haziran ayında Çin Ticaret Bakanlığıyla varılan ve Çin'in ihracatına yeni limitler konmasını öngören anlaşmaya atıfta bulunarak, “varılan anlaşma hala geçerlidir ve karşımıza çıkan her türlü sorunu çözmeye kararlıyız” dedi.

Haziran’daki anlaşmaya rağmen, Çin 2005 yılı kotasını çok önceden doldurunca, yaklaşık 75 milyon parça tekstil ürününün Avrupa limanlarından girişine izin verilmiyor. Giyim eşyası satan Avrupa şirketleri ise sipariş ettikleri malları teslim alamadıkları için kısa süre içinde ellerinde satacak tekstil ürünü kalmayacağını bildiriyor.

Avrupalı ve Çinli yetkililer Ağustos ayında sorunu gidermek için iki alternatif çözüm üzerinde durmuştu. Bunlardan ilki Çin’in 2006 ve 2007 yılları için ayrılan kotalarını kullanması, diğeri ise 2005 yılı için açılan kotaların artırılması şeklindeydi.

Ancak her iki formülün de Avrupa Birliği’nin 25 üyesi tarafından onaylanması gerekiyor. Tekstil üreticisi birlik üyeleriyle tüketici ülkeler bu konuda farklı görüşler taşıdığı için Ağustos ayındaki çözüm önerilerinden sonuç elde edilmemişti.

XS
SM
MD
LG