Erişilebilirlik

'Kasırgada Ölenlerin Sayısı Binleri Bulabilir'


Amerika Sağlık Bakanı Michael Leeavitt, Katrina Kasırgası’nda ölenlerin sayısının binlerce kişiyi bulabileceğini söyledi. Amerikan CNN televizyonuna konuşan bakan, kasırgadaki can kaybına ilişkin tahmini rakam veren ilk yetkili oldu.

Kasırganın büyük hasara yol açtığı New Orleans kentinde yardım çalışmaları devam ederken; dün kentte bulunan 42 bin kişinin daha tahliye edildiği bildirildi. Teksas eyaletine gönderilen felaketzedeler, stadyum, otel ve sığınaklara yerleştiriliyor.

Bununla birlikte binlerce kişi sular altında kalan binaların çatılarında kurtarılmayı bekliyor. Kasırgada yaşamını yitirenlerin cesetlerine şehrin her köşesinde rastlamak mümkün. Yetkililer, kentte salgın hastalıkların yayılmasından kaygı duyuyor.

Başkan Bush dün yaptığı konuşmada bir çok felaketzedeye gerekli yardımın ulaşmadığını söyledi ve bu durumun kabul edilemez olduğunu kaydetti. Başkan Bush kurtarma ve yardım çalışmalarını yönetmesi için Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’i görevlendirdi. Bush yarın yeniden New Orleans’a giderek çalışmaları yerinde izleyecek.

Bu arada Avrupa Birliği ve NATO ülkeleri, Amerika’nın felaketzedeler için yardım istediğini bildirdi. Avrupa Birliği yetkilileri, Amerika’nın felaketzedeler için battaniye, ilk yardım malzemeleri, su tankerleri ve yiyecek istediğini açıkladı. Halen 50’yi aşkın ülke Amerika’ya yardım vaadinde bulundu.

Amerikalı yetkililer, New Orleans’ta sağ kalanlara yardım çabalarını sürdürürken; meteoroloji uzmanları Atlas Okyanusu’nda yeni bir kasırganın oluşmaya başladığı bildirildi. Ancak yetkililer, Bermuda’nın 1000 kilometre güneydoğusunda tespit edilen Maria kasırgasının ana karada etkili olmayacağı görüşünü taşıyor.

Katrina Kasırgası, çok sayıda can kaybının yanı sıra Amerikan ekonomisini de etkiledi. Amerikan yönetimi, Meksika Körfezi’ndeki rafinerilerin normal kapasitesinin ancak %20’sini kullanabilir durumda olduğunu duyurdu. Bu da petrol üretiminin günde 1 Milyon 180 bin varil azalmasına neden oldu. Açık denizdeki yaklaşık 280 petrol arama kuyusu ise halen boşaltılmış durumda.

Öte yandan Katrina Kasırgası, Amerika-Çin liderler zirvesini de etkiledi. Dün telefonla görüşen Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve Başkan Bush planladıkları ikili görüşmeyi ertelediler. Jintao, 14 Eylül’deki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesinde Çarşamba günü Washington’a gelerek, Başkan Bush’la bir araya gelecekti.

Çin Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı bir açıklamada Çin halkının, büyük bir felaketle karşı karşıya kalan Amerikalılar’ın yanında olduğunu bildirdi. Pekin hükümeti, felaketzedeler için 5 milyon Dolar’lık yardım vaadinde de bulundu.

XS
SM
MD
LG