Erişilebilirlik

Müzakerelere Engel Yok


Kıbrıs Rum Dışişleri bakanı, Türkiye ile üyelik görüşmelerinin zamanında başlayacağı konusunda iyimser olduğunu açıkladı.

Yorgo Yakovu, bu açıklamayı İngiltere’deki Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısı sırasında yaptı. Daha önce de İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Kıbrıs konusundaki katı tutumuna rağmen, Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili müzakerelere zamanında başlanması için engel görmediğini söylemişti. Galler bölglesindeki New Port kentinde yapılan toplantıda, bakanlar, Türkiye’ye Kıbrıs dahil Avrupa Birliği ülkeleriyle ilişkilerini düzenlemesi konusunda bir deklarasyon yayınlamaya hazırlanıyor.

Avrupa Parlamentosu ek protokolün oylamasını Eylül ayı sonuna erteler ve İngiltere’de yapılan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında karşı bir deklarasyon hazırlığı yapılırken, Türkiye yeni şartlar kabul etmeyeceğini bildirdi.

İtalya’ya hareketinden önce Esenboğa havaalanında bir basın toplantısı yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a İngiltere’den özellikle ek protokolün gereklerinin yerine getirilmesi yönünde mesajlar geldiği hatırlatıldı.

Erdoğan bunun üzerine yeni şart kabul etmeyeceklerini söyledi. “17 Aralık ve sonrası yapılması gereken ne varsa hepsini yaptık” diyen Başbakan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin yapması gerekenleri yazılı olarak belirttiğini, Türkiye’nin de bunları yaptığını vurguladı. Bundan sonraki gelişmeleri kabul etmenin söz konusu olmadığını da söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin artık 3 Ekim müzakere sürecinin hazırlığı içerisinde olduğunu belirtti.

Erdoğan ayrıca, ek protokelle ilgili görüşleri “şu ana kadar gelenlerin hiç biri bizi bağlayıcı yaklaşım tarzları değil” şeklinde değerlendirdi. Ankara’nın yeni şartlar kabul etmeyeceğini sadece Başbakan Erdoğan dile getirmiyor.

İngiliz “The Economist” dergisinin bugünkü sayısında yer alan bir haberde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de bu yöndeki görüşlerine yer veriliyor. Dergiye demeç veren Gül, Avrupa Birliği’nin yeni koşullar getirmesi durumunda Türkiye’nin arkasını dönüp gideceğini söylüyor. Economist’in haberinde ayrıca, gerek Almanya’dan gerekse Fransa’dan Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili gelen olumsuz açıklamalara Başbakan Erdoğan’ın çok sinirlendiği de belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG