Erişilebilirlik

İsrailli ve Pakistanlı Bakanlar İstanbul'da Görüştü


İsrail ve Pakistan arasındaki ilk üst düzey resmi görüşme bugün İstanbul’da yapıldı. Pakistan hükümeti’nin isteğiyle, Türkiye’nin arabuluculuğunda, Pakistan Dışişleri Bakanı Hurşit Kasuri ile İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom bir araya geldi.

İstanbul’da “Four Seasons” otelinde gerçekleşen buluşmaya, Başbakan Erdoğan adına Devlet Bakanı Mehmet Aydın ev sahipliği yaptı. Toplantıya ayrıca, AK Parti İstanbul milletvekili Egemen Bağış da katıldı.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom tarihi bir buluşmanın gerçekleştiğini, bu buluşmayı yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul ettiklerini söyledi. Şalom ayrıca, İsrail’in Gazze’den çekilmesinin ardından bütün Müslüman ve Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini yeniden gözden geçirmelerinin zamanının geldiğini de ifade etti. Toplantının İstanbul’da yapılmasının bir tesadüf olmadığını da belirten Şalom, Türkiye’nin İsrail’in iyi bir dostu olduğunu söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı konuşmasının sonunda ise, “Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşşerref’e iki ülke arasındaki ilişkilerin kurulması için gösterdiği cesaret nedeniyle teşekkür ediyoruz” dedi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Kasuri ise, ülkesinin İsrail ve Gazze’deki gelişmelerin ardından İsrail devletiyle ilişki kurma kararı aldığını açıkladı. Bu buluşmanın İsrail’i tanıma anlamına gelmediğini de sözlerine ekleyen Kasuri, Filistin sorunu çözülmeden İsrail’i tanımayacaklarını söyledi. Benzer bir açıklama ise İslamabad’dan geldi. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref dışişleri bakanlarının görüşmesinini iki ülke arasındaki ilk resmi görüşme olduğunu doğruladı ancak bu görüşmenin tanıma anlamına gelmediğini ve Filistin sorunu çözülene kadar da bunun mümkün olamayacağını söyledi.

Basın toplantısında Türkiye adına konuşan Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise, Türkiye’nin Ortadoğu ve bölge barışı için elinden geleni yapmaya devam edeceğini ifade etti.

Amerika’nın Sesi Radyosu’na bu sabah açıklama yapan İsrail’in Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, buluşmanın İstanbul’da yapılmasını, “Türkiye’nin bölge barışına katkı sağlama isteği” olarak değerlendirdiler. İsrail ve Pakistan Dışişleri Bakanlarının bugünkü buluşması Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşşerref’in girişimi ve Başbakan Erdoğan’dan bu görüşmenin yapılması için arabulucu olması isteğiyle gerçekleşti.

XS
SM
MD
LG