Erişilebilirlik

Angela Merkel'e Eleştiri Yağmuru


Almanya’da muhalefet lideri Angela Merkel´in, Avrupa Birliği ülkelerindeki muhafazakar hükümetlere Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili olarak gönderdiği mektuba tepkiler sürüyor. Başbakan Gerhard Schröder ve Dışişleri Bakanı Joschka Fischer’den sonra, Alman Sosyal Demokrat Parti Avrupa Parlamentosu sözcüsü Martin Schulz da Merkel’i ağır sözlerle eleştirdi. Schulz’a göre Türkiye'nin Almanya'da seçim malzemesi olması 'siyasi ahlaksızlığın acı bir örneği'. Bu arada Almanya´da yaşayan Türkler de Merkel ve partisini protesto ediyor.

Almanya´daki erken genel secimlere 17 gün kaldi, siyasetçiler arasında son günlerde baslayan Türkiye tartışmalari kızışıyor. Basbakanlığa seçilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan Hristiyan Demokratların adayı Angela Merkel geçen hafta Avrupa Birliğine üye ülkelerin muhafazakar başbakanlarına bir mektup yollamış ve Türkiye´ye üyelik değil, imtiyazlı ortaklık verilmesi önermişti. Merkel´le birlikte partisinin hemen tüm önde gelen isimlerinin seçim meydanlarinda popülist söylemlerle

Türkiye ye karşı tavır almaları ve ekonomi ve istihdam politikalarıyla birlikte Türkiye´nin AB üyeliğinin sonunda seçim malzemesine dönüşmesi Almanya´da yaşıyan Türkler ve onların çatı örgütlerinden de büyük tepki buluyor.

Nitekim Almanya´daki Türk lobisinin en etkin isimlerinden sayılan Almanya Türk Toplumu yaptığı bir açıklamayla Alman vatandaşı Türklerin seçimlerde, Türkiye´nin AB üyeliğine destek veren partilere oy vermesini önerdi. Yine bir partilerüstü çatı örgütü olan Berlin Türk Cemaati ise bugün bir adım daha ileriye giderek, olayın adını tam olarak koydu ve seçme hakkı olan Türklerin Merkel´in tavrını protesto etmeleri ve Hristiyan Demokratlara oy vermemeleri yönünde açıklama yaptı.

Cemaat Baskani Tacettin Yatkın, Almanya´da 3 milyona yakın Türkün yaşadığını hatırlatıyor ve Türkiýe´ye karşı tavır almanın dolaylı olarak bu insanlara karşı olmak anlamına da geldigini belirtiyor:

Sokaktaki vatandaş, Merkel´in başbakanliga gelmesi durumunda hem Türkiye ile Almanya arasindaki iliskilerinden gerginleşeceğinden hem de Almanya´da yaşıyan Türklerin durumunun olumsuz etkileneceğinden kaygılı. Şu andaki Başbakan Schröder ise net Türkiye politikası ve olumlu tavrı nedeniyle Türklerin çoğunun desteğini ve sempatisini kazanmış durumda.

Bu arada muhafazakarların Türkiye karşıtı tavrını protesto etmek için dün akşam bir grup Berlinli Türk Sosyal Demokrat Parti SPD´ye üye oldu. Onların motifleri de aynı, Merkel´i protesto ve Schröder´in Türkiye´ye olan desteğine teşekkür.

Muhafazakarların Başbakan adayı Merkel Türkiye konusunu seçim meydanlarına taşıyarak Alman kamuoyunda Türkiye karşıtı olanların oyunu kendi partisine yönlendirme çabasında. Ve bunda da başarılı olacağa benziyor. Ancak muhtemel başbakan ile burada yaşayan Türklerin arası daha şimdiden açılmış durumda.

XS
SM
MD
LG