Erişilebilirlik

'Tsunami Gibi Kasırga'


Amerika Katrina kasırgasının geçtiği Meksika Körfezi kıyısındaki dört eyaletin uğradığı ağır tahribatın daha da büyümesini önlemeye çalışıyor.

Sulara gömülen New Orleans kentine daha fazla su gelmesini durdurmak amacıyla, delinen setler onarılıyor. Askeri uçaklar kum torbaları atarak delinen setleri tahkim etmeye çalışıyor. Yetkililer New Orleans’ın yüzde sekseninin, altı metre yükseklikte suyla kaplı olduğunu açıkladı. Kentte evlerinin çatısına çıkarak kurtulanlar, helikopterlerle tek tek tahliye ediliyor.

New Orleans’ın bağlı olduğu Louisiana eyaletinin valisi Kathleen Blanco kentteki durumun giderek kötüleştiğini belirterek, kurtarma merkezlerinde toplanan on binlerce kişinin başka yerlere nakledileceğini açıkladı. New Orleans’da elektrikler kesik, sular akmıyor ve yağmacılığın yaygın olduğu bildiriliyor.

Gerek New Orleans, gerekse Katrina’nın etkilediği öteki kentlerin yetkilileri evlerin çatılarına ve diğer yüksek yerlere çıkanları kurtarma çalışmalarına öncelik verdiklerini ve ölü sayımı yapacak durumda olmadıklarını açıkladılar. Mississippi eyaletinin Biloxi kentinin Belediye Başkanı A. J Hollaway, “bu da bizim tsunamimiz” şeklinde konuştu. Bu kenti dün etkileyen 9 metre yüksekliğindeki sel suları, nehirdeki yüzer gazinoları sürükleyip karaya oturttu.

Yetkililer bu sırada, yüzlerce kişinin ölmüş olabileceğini söyledi. Louisiana, Alabama ve Mississippi eyaletlerinde acil yardım çalışmaları bütün yoğunluğuyla devam ediyor. Bu eyaletlerin yetkilileri iki milyon kişinin elektrikten mahrum olduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG