Erişilebilirlik

30 Ağustos 2005: Kuzey Kafkasya'daki Şiddete Dikkat Çekiliyor


Washington Post gazetesi, Kuzey Kafkasya’da giderek yayılan şiddet olaylarına dikkat çekiyor. Gazete, Rusya’nın başta Çeçenistan olmak üzere bölge ülkelerine uyguladığı baskı ve sindirme politikasının El Kaide ile bağlantılı İslamcı akımları güçlendirdiğini belirtiyor ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i izlediği uzlaşmaz politikalar nedeniyle sert biçimde eleştiriyor.

"Bush yönetiminin Irak’ta izlediği siyasi strateji çeşitli açılardan eleştirilebilir ama yönetim en azından siyasi bir uzlaşma olmadan şiddetin sona ermeyeceğinin bilinciyle hareket ediyor. Putin’in Kafkasya’da bu gerçeği inkâr etmesi, sadece Rusya açısından değil daha genelde aşırı İslamcılara karşı yürütülen mücadele açısından da giderek daha büyük bir tehlike oluşturuyor. Amerika ve diğer demokratik ülkeler, bu savaşın sürmesine izin vererek kendilerini de tehlikeye sokuyor."

Boston Globe, Irak’ta hazırlanan anayasa taslağının İranlı bazı yetkililer tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtiyor ve taslağın Irak’ta dini temellere dayalı bir yönetimin yolunu açtığı görüşüne yer veriyor. Sünnilerin hazırlanan taslağa karşı çıktığını vurgulayan gazete, 15 Ekim’de yapılacak referandumda anayasanın reddedilmesi ihtimalinin hiç de az olmadığını savunuyor.

"Eğer Sünni seçmenler anayasa taslağını reddederse, bu, anayasanın hazırlanması konusunda yeniden başlanan noktaya dönülmesi anlamına gelecek. Böyle bir gelişme Bush yönetimini memnun etmeyebilir. Fakat, İran’ın bu anayasayı sevinçle karşıladığı ve Sünnilerin böylesine karşı çıktığı göz önüne alınırsa, böyle bir sonuç daha tercih edilebilir görünüyor."

New York Times, Katrina kasırgasını doğanın intikamı olarak yorumluyor. Misissippi nehrinin kıyısında kurulan setler nedeniyle, suların getirdiği alüvyonun biriktiğini ifade eden gazete, bunun da yaşanan felaketin boyutunu arttırdığı görüşüne yer veriyor. Yazıda, nehir etrafındaki inşaatların ve petrol çıkarma faaliyetlerinin de bölgedeki doğal yapıya zarar verdiği kaydediliyor.

"Alınacak önlemler için yaklaşık 40 yıllık bir süre ve 14 milyar dolarlık kaynak gerekiyor. Yönetim bu yıl, büyük bir kısmı gerekli planlama çalışmalarında harcanmak üzere 20 milyon dolar ayırdı. Oysa, çok daha fazlası gerekiyor. Eğer New Orleans varlığını sürdürecekse, doğayla birlikte yaşamanın yollarını bulmak zorundadır. "

XS
SM
MD
LG