Erişilebilirlik

Kritik AB Toplantıları Başlıyor


Avrupa Birliği’nde Türkiye açısından iki önemli toplantı gerçekleştiriliyor. Bunlardan ilki bugün Birlik büyükelçilerini bir araya getirecek. İkinci toplantı ise dışişleri bakanları düzeyinde ve İngiltere’de gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin müzakerelere başlaması öncesinde önümüzdeki bugün ve 1-2 Eylül tarihlerinde Ankara açısından iki kritik toplantı gerçekleştirilecek. Gerek bugünkü Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) toplantısında gerekse 1-2 Eylül’deki Avrupa Birliği dışişleri bakanları gayrı resmi toplantısında (GYMNICH) Türkiye aleyhine ciddi bir sürpriz yaşanması beklenmiyor.

Avrupa Birliği daimi temsilcilerini bir araya getirecek olan toplantıda masada özellikle Türkiye’nin, gümrük birliğini tüm Birlik ülkelerine yayan ek protokolü kabul ederken yayımladığı deklarasyon yer alacak. Avrupa Birliği, bu deklarasyona, karşı bir deklarasyonla karşılık verilip verilmeyeceğini karara bağlayacak. Genel eğilim bu karşı deklarasyonun yapılacağı şeklinde belirginleşiyor.

Ancak karşı deklarasyonda Avrupa Birliği’nin sert ifadelerden kaçınması bekleniyor. Deklarasyonda Türkiye tarafından yapılan açıklamanın Avrupa Birliği hukuku açısından geçerliliği bulunmadığı vurgulanması beklenen ilk noktayı oluşturuyor. Ek protokolün tam olarak uygulanması beklentisi ve Avrupa Birliği’nin 25 üyeden oluştuğu da yapılacak vurgular arasında yer alıyor.

1-2 Eylül’de İngiltere’nin Newport kentinde yapılacak olan Avrupa birliği dışişleri bakanları gayrı resmi toplantısının ana gündem maddesini ise Müzakere Çerçevesi oluşturacak. Müzakerelerde izlenecek olan yöntemleri içeren bu belgenin sertleştirilmesini isteyen ülkeler var. Belgenin Komisyon’dan çıktığı gibi geçmesi için 21 ülke destek veriyor. İtirazları olan ülkeler ise Fransa, Avusturya, Yunanistan ve Rum Kesimi olarak öne çıkıyor.

Fransa ve Avusturya özellikle özel ortaklık iması ve Birliğin yeni bir üyeyi bünyeye dahil etme kapasitesi konusunda bastırıyorlar. Yunanistan, iyi komşuluk ilkeleri bağlamında Ege’deki sorunlara yönelik Türkiye tarafından gündemde tutulan güç kullanım tehdidini hedef alan ifadelerin metinde yer almasını talep ediyor. Kıbrıs Rum Kesimi’nin amacı ise tanıma ve Türk limanlarının kendi gemilerine açılmasını sağlamaya yönelik kazanımlar elde etmek olarak belirginleşiyor.

Newport’taki toplantının ikinci gününe Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de katılacak. Gül’ün Avrupa Birliği dışişleri bakanlarıyla çalışma yemeğinde bir araya gelmesi öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG