Erişilebilirlik

Kasırgada En Az 55 Kişi Öldü


Amerikan tarihinin en şiddetli kasırgalarından biri olan Katrina, geride büyük bir tahribat ve dört eyalette sellerden mahsur durumda binlerce insan bıraktı.

Şiddetini kaybeden Katrina, Amerika'nın Meksika Körfezi kıyılarını vurduktan sonra kuzeye doğru ilerlerken can kaybı hakkında da ilk bilgiler alınmaya başladı. Associated Press Ajansı, kasırgada en az 55 kişinin öldüğünü bildirdi. Ölümlerin büyük bölümü Mississippi eyaletinin Biloxi kentinde okyanus kıyısına yakın apartmanlarda meydana geldi. Sel altındaki alanlara ulaşıldıkça ölü sayısının artmasından kaygı duyuluyor.

Kurtarma çalışmaları sürerken hasar tespit işlemleri de başladı. Louisiana’da evlerin çatılarında mahsur kalanlara ulaşmak için iki yüz tekne ve eğitilmiş ekipler görev yapıyor. Katrina, Missisisippi eyaletinin kıyılarında çok ağır hasara yol açtı. Bu bölgedeki Gulfport kentinin bir bölümü, altı metre su altında kaldı. Birçok kişinin evlerin çatısına çıkarak sel sularından kurtulduğu bildiriliyor. Yıkılan birçok binanın enkazı sel sularıyla sürüklenerek yolları tıkadı.

Sigorta şirketleri Katrina’nın, Amerikan tarihinin en ağır maddi hasara yolaçan kasırgası olabileceğini belirtiyor. Amerikan Kızılhaç Örgütü, kasırga kurbanları için, tarihinin en büyük yardım operasyonunu başlattığını açıkladı. Kasırganın en ağır tahribata yol açtığı ve bazı kesimleri deniz seviyesinin altında olan New Orleans kentinin selden en çok zarar gören kesimlerinde, evlerin çatısına sığınanlara yardım ulaştırılıyor.

New Orleans kentinde sel suları bazı yerlerde 2 metreyi geçti, yakındaki Biloxi ve Mobil kentleri de yer yer su altında kaldı. Luisiana Eyalet Valisi Kathleen Blanco halkı sığınaklardan çıkmamaya çağırdı. Vali yardım ekiplerinin felaketzedelere çabuk ulaşabilmesi için trafiğin açık olması gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG