Erişilebilirlik

İsrail'de Yeni İntihar Saldırısı


İsrail ülkenin güneyindeki Birşeba'da meydana gelen patlama ile uyandı. Kısa süre içinde intihar saldırısı olduğu anlaşılan patlamada ikisi ağır, 18 kişi yaralandı.

Saldırı sonrasında 30 kişi şok nedeniyle tedavi altına alındı. Kentte bulunan merkez otobüs terminaline girmeye çalışırken güvenlik görevlilerince engellenen ve bu esnada üzerindeki bombayı patlatan intihar eylemcisinin Arap olduğu açıklandı.

Saldırıyı üstlenen bir örgüt olmazken İsrail güvenlik kaynakları saldırganın Batı Şeria'dan geldiğini ve muhtemelen İslami Cihad bağlantılı olduğunu söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas saldırıyı kınadı.

Birşeba'da bundan bir yıl önce 31 Ağustos tarihinde de El Halil'den gelen bir Hamas militanı intihar saldırısı düzenlemişti. Birşeba İsrail'de en çok gizli terör hücrelerini bulunduğu kentlerden biri. Buradaki hücreler örgütün komuta zincieinden bağımsız hareket etmeleri ve son olarak Filistin ve İsrail arasında varılan ateşkesi tanımamalarıyla biliniyorlar.

İsrail içindeki bir diğer gelişme de Avrupa Birliği dış politika ve güvenlik sorumlusu Javier Solana'nın bugün başlayan Ortadoğu ziyareti. Dışişleri Bakanı Silvan Şalom ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Solana, İsrail'in Gazze'den çekilmesinin Ortadoğu barışı için büyük bir adım olduğunu söyledi. Solana ayrıca 3 Ekim'de başlayacak Türkiye AB arasındaki müzakere süreciyle ilgili bir soruya da "3 Ekim kesinleşmiş bir tarihtir. Fransa ve Almanya gibi ülkelerdeki muhalefet bu tarihi etkilemeyecek. Ancak müzakere sürecinde Türkiye ve tabiki AB üzerlerine düşeni yapmak zorunda dedi.

Basın toplantısında sabah yaşanan intihar saldırısını kınayan İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom ise 1 Eylül'de bitirilmesi planlanan güvenlik duvarının artık elzem olduğunu ve intihar saldırılarının durması için tek çözüm olduğunu ifade etti. Şalom ayrıca Filistin yönetiminide terörü durdurmak için üzerine düşeni gerektiği gibi yapmamakla itham etti.

Gazze'den çekilmenin tamamlanmasıyla İsrail'in ağır eleştirilere maruz kalan Başbakan Ariel Sharon'a Likud partisi içinde rakip olarak çıkan eski Maliye bakanı Binyamin Netenyahu'nun haftasonu boyunca İsrail medyasında erken seçime dair demeçleri hakkında sorulan sorulara yanıt olarak Silvan Şalom, "İsrail'de gelecek genel seçimler 2007 Kasım'ında yapılacaktı ancak görünen o ki ülke bu tarihten önce seçime gidecek. Çabamız Likud partisinin bölünmemesi için olacaktır" dedi.

Şaron'un Oğluna Yolsuzluk Suçlaması

İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un en büyük oğlu hakkında, 1999’daki seçim kampanyası sırasında yolsuzluk olaylarına karıştığı gerekçesiyle dava açıldı.

Omri Şaron, halen babasının başkanlığını yaptığı Likud Partisi’nden milletvekili.

Adalet bakanlığı, Omri Şaron’u, seçim kampanyasıyla ilgili yasaları ihlal etmek, sahtecilik yapmak ve kasıtlı olarak yanlış yere ifade vermekle suçlanıyor. Omri Şaron, babasının başbakanlığa aday olduğu dönem, Likud Partisi’nin seçim kampanyasını yönetmişti.

Oğul Şaron’un aynı zamanda, 1999 ve 2000 yıllarında yasadışı yollardan kampanya yardımı aldığı ve bu parayı hayali bir şirkete aktardığı iddia ediliyor.

Gazze Sınırına Mısır Polisi Yerleştirilecek

İsrail bakanlar kurulu bu sabahki toplantıda, Gazze şeridinin Mısır sınırına Mısırlı polislerin konuşlandırılmasını onayladı.

Mısır ve İsrail arasında varılan anlaşmaya göre, sınırın Mısır tarafında 750 kadar sınır muhafızı görev yapacak ve bu muhafızlar, oradaki İsrail askerlerinin yerine geçecek. İsrail, Eylül ayı sonuna kadar, askerlerin Gazze’den tamamen çekileceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG