Erişilebilirlik

Almanya Seçimlerinde Türkiye Ön Planda


Almanya’da 18 Eylül seçimlerine doğru siyasi partilerin kampanyaları hız kazanırken, Türkiye başlıca gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, muhafazakar parti liderleri Angela Merkel ve Edmund Ştoyber’in Avrupa Birliği'ne gönderdikleri mektubu sert bir dille eleştirerek, Türkiye karşıtı girişimleri “körlük” olarak tanımladı.

Merkel ve Ştoyber mektupta Avrupa Birliği'nden Türkiye ile görüşmelerde imtiyazlı ortaklık önerisinin de seçenek olarak sunulmasını istemişti.

Seçimi kazanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan Hıristiyan Demokratlar, kısa vadede dış politikada en önemli gündem maddesinin Türkiye'yle 3 Ekim'de üyelik görüşmelerinin başlamasına yeni bir yön vermek olduğunu açıkladılar.

Bu bağlamda, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği ülkelerinin Başbakanlarına açık mektup gönderen Hıristiyan Demokratlar'ın başbakan adayı Angela Merkel Türkiye'nin üyeliğinin AB'yi siyasi, ekonomik ve sosyal alanda zorlayıp entegrasyonu tehlikeye sokacağını belirtti.

Mektubun, 1 Eylül'deki Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısı öncesine denk gelmesi dikkati çekerken, Merkel görüşmelerde tam üyeliğin yanı sıra, imtiyazlı ortaklık hedefinin de seçenek olarak dahil edilmesini istedi.

XS
SM
MD
LG