Erişilebilirlik

Ankara Irak Anayasa Metninden 'Memnun'


Irak anayasası taslak metni, Ankara’nın Irak’la ilgili öncelikli beklentilerini karşılıyor.

Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunması konusundaki hassasiyetlerini her fırsatta dile getiren Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, dün akşam ellerine ulaşan taslak metni incelediler.

Anayasa taslak metninde, toprak bütünlüğünü ve siyasi birlik konularını tehlikeye atan hususlar bulunmamasının ve egemenliğin Irak millletine ait olduğunun belirtilmesinin Ankara’yı memnun ettiği belirtiliyor. Türkiye, Irak anayasına ilişkin gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor.

Matt Bryza Ankara'da

Bu arada, Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza bu ay ikinci kez Ankara’da. Bryza bugün Amerika merkezli Alman Marshall Fonu’nun verdiği öğle yemeğine katılacak, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nda temaslarda bulunacak.

Matt Bryza bugün Dışişleri Bakanlığı’nda müsteşar yardımcısı Ertuğrul Apakan’la da görüşecek. Bryza, yarın ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve Hazine Müsteşarlığı’nda temaslarda bulunacak.

Görüşmelerde PKK ile mücadele, Kıbrıs ve Avrupa Birliği ile ilgili son gelişmeler ve Türkiye-Amerika ilişkileri konularının ele alınması bekleniyor.

Ankara, PKK’nın Kuzey Irak’tan tasfiyesi konusundaki isteklerini bir kez daha Bryza’ya iletecek. Matt Bryza bu ay başında Washington’da yapılan Türk, Amerikalı ve Iraklı yetkilileri bir araya getiren toplantının ardından radyomuza açıklama yapmıştı. Bryza toplantıda, PKK terör tehdidine karşı, tarafların işbirliğini arttırması gerektiği konusunda anlaşma sağlandığını söylemişti. Matt Bryza ayrıca, Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral John Abizaid ve Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James Jones’un önümüzdeki haftalarda Ankara’da PKK konusunda temaslarda bulunacağını belirtmişti.

Türkiye ile Amerika arasında yapılacak bir başka ziyaret ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki ay gideceği New York seyahati. Erdoğan 13-16 Eylül tarihleri arasında New York’ta “Birleşmiş Milletler Bin Yıl” zirvesine katılacak. Başbakan’ın zirvede, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve İspanya Başbakanı Zapatero ile görüşmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG