Erişilebilirlik

Matt Bryza Diyanet Yetkilileriyle Görüştü


Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza Ankara’da yaptığı temaslar çerçevesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileriyle görüştüğünü ve imamların eğitimi konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, Ağustos ayı içinde ikinci kez geldiği Ankara’da bu sabah saatlerinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüştü. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yetkililer de görüşen Bryza, daha sonra Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısı Ertuğrul Apakan’la bir araya geldi. Görüşme sonrası Bryza gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Matt Bryza bir gazetecinin, bugün Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yetkililerle ne konuştuğunu sorması üzerine, Türkiye’nin laiklik ve din adamlarının yetiştirilmesi konusunda örnek bir ülke olduğunu söyledi. Londra saldırıları ve son zamanlardaki terör olaylarının sadece terör eylemleri olmadığını söyleyen Bryza, “Problemin bir kısmı da imamların eğitilmesinden kaynaklanıyor,” dedi. Bryza imamların eğitilmesi konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden bilgi aldığını ifade etti.

PKK’ya karşı mücadele konusunda da Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştüğünü söyleyen Matt Bryza, bu sorunun Türkiye, Amerika ve Irak’ın ortak problemi olduğunu belirtti. Bryza ayrıca, Avrupa’da bulunan PKK teröristleri ve yandaşlarını yakalamak konusunda daha önce yaptıkları planı geliştirdiklerini ve bu konuda Avrupalı ve Türk meslektaşlarıyla çalıştıklarını ifade etti. Bryza, “Bu konuda başarılı olmak için Türkiye ve Amerika arasındaki işbirliğinin ve bilgi paylaşımının daha da artması gerekiyor” dedi

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, yarın da Ankara temaslarını sürdürecek. Bryza yarın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve Hazine Müsteşarlığı’nda yetkililerle görüşecek.

Bugün PKK konusunda bir başka açıklama ise Amerika Maslahatgüzarı Nancy McEldowney’den geldi. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’le görüşen McEldowney, Türkiye'nin PKK sorununun çözümü konusunda 'sabırsız' olduğunu söyledi. Ancak McEldowney bu sabırsızlığın nedenini anladığını belirtti ve “bu konuda Türkiye ve Irak'la çalışarak elimizden gelen herşeyi yapıyoruz'' dedi.
XS
SM
MD
LG