Erişilebilirlik

Gazze Sınırının Güvenliği Konusunda Anlaşma Yok


Mısır, Gazze sınırının korunması konusunun henüz çözüme kavuşmadığını bildirdi.

İsrail, Gazze sınırının çekilmeden sonra Mısır askerleri tarafından korunması konusunda Kahire ile anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

Ancak devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in sözcüsü, Gazze sınır karakollarının kontrolü dahil birçok konuda hala anlaşma sağlanmadığını söyledi.

İsrail, dün Gazze’de 21, Batı Şeria’da da 4 Yahudi yerleşim birimini boşaltarak çekilme işlemini tamamlamıştı.

Öte yandan İsrail hükümeti, güvenlik duvarının inşasına devam için Batı Şeria’da daha fazla toprağa elkonulması emri verdi. Duvarın uzatılmasıyla , Batı Şeria’daki Maale Adumim Yahudi yerleşim birimi, fiilen Kudüs’e bağlanıyor.

10 gibi kısa bir sürede Gazze'de 21 Batı Şeria'da 4 yerleşim yerini boşaltan İsrail şimdi kendi içinde hesaplaşıyor. Dünya basınına yanan barikatlar, üzerlerine asit dökülen güvenlik güçleri, yaka paça sinagoglardan çıkartılan Yahudi yerleşimcilerin haberleri ile gelen Gazze'den çekilme şimdi de bundan sonra ne olacağına dair masaya yatırılıyor.

Başından bu yana sağcı kanadın ağır eleştirilerine maruz kalan Başbakan Ariel Şaron dün gece yerel saatle 21.30 da çekilmenin ilk aşamasının tamamlanmasının ardından İsrail medyası ve kamuoyunda "Ne kadar hata yaptığı, erken seçime gidip gitmeyeceği bundan sonra ne karar alacağı" gibi soruların hedefi oldu.

Çekilmenin ilk aşaması olan yerleşimcilerin tahliyesi tamamlansa da İsrail ordusunun bölgeden çekilmesi, Eylül ayının ortasını bulacak. Bu zamana kadar yerleşim yerlerinin yıkımını tamamlayacak olan ordu bu işlem bitene kadar boşaltılan yerleri askeri alan ilan etti. Yıkımların ardından Filistin hükümeti devreye girerek enkaz kaldırma çalışmaları yapacak ardından da asıl sorunun yaşanacağı Filistinlilerin geri dönmesi projesi başlayacak.

Filistin hükümeti geriye dönük arşiv çalışmalarıyla 1967 den bu yana İsrail işgali altındaki toprakların asıl sahiplerini bulmak için hazırlık yapıyor ancak İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Mahmud Abbas'dan defalarca bu topraklarda Hamas ve İslami Cihad gibi örgütlerin doğrudan veya dolaylı olarak toprak edinmemeleri konusunda dikkat etmesini istedi.

Filistin yönetimi başkanı Abbas bu konuda taviz vermeyeceklerini ve terör örgütlerinin buralarda konuşlanmayacağını söylerken bunun tespitinin nasıl yapılacağı hala soru işareti.

Diğer yandan İsrail'in hızla yapımına devam ettiği "güvenlik duvarı" bölgede gelecek günlerde çekilme sonrasında en çok konuşulacak konuların başında geliyor. Çekilmeye harcanan paraların çokluğundan, geçen haftalarda istifa eden Maliye baanı Benyamin Netenyahu'nun Likud partisi içinde Ariel Sharon'a rakip olmasından ve çadır kentlerde kalan yerleşimcilerin sorunlarından henüz sıyrılamamış olan İsrail medyası, hali hazırda güvenlik duvarının tamamlanması ile başlayacak gerginliğe değinmiş değil.

Batı Şeria ve Kudüs'ü ikiye bölecek olan duvarın, planlandığı gibi 1 Eylül'de bitirilmesi için çalışılıyor. Bu tarihten itibaren 45 bin kadar İsrail kimlikli Filistinli soyutlanacak. Duvara 12 tane kontrol noktası koymayı planlayan İsrail devleti Kudüs'ün batısında çalışan, hastaneye gitmek isteyen, okuyan Filistinlileri her sabah ve akşam bu kapılardan geçerken arıyacak.

Sadece hergün bu uygulamaya tabi olacak öğrenci sayısı 3 bin 600. Sabah 08.00'de ders başı yapan öğrencilerin sabaha karşı en geç 03.00'de bu kontrol noktalarında hazır bulunmaları gerekecek. Akşam üzeri evlerine dönmek ise yine saatleri bulacak.

Filistin yönetimi duvarın inşaasının durdurulması gerektiğini ısrarla dile getirse de İsrail on hız duvarı bitirmeye çalışıyor. Gazze'den çekilmeyi askeri İntifada'nın bir sonucu olarak gören Hamas ve İslami Cihad gibi örgütler de, silahlı mücadeleyi Batı Şeria'ya kaydırma yeminleri ediyor.

XS
SM
MD
LG