Erişilebilirlik

23 Ağustos 2005: Irak'taki Anayasa Çalışmaları Mercek Altında


Irak’taki anayasa hazırlığı çalışmalarını mercek altına alan New York Times Şiilerle Kürtlerin, federalizmi öne çıkartarak güçsüz bir merkezi hükümet kurulması konusunda uzlaşmaya varmasını endişeyle karşılıyor. “Amerika, Şiilerin din devleti düşüncesine Kürtlerin karşı çıkacağını, Kürtlerin bağımsızlık amacının da Şiiler tarafından engelleneceğini düşünüyordu” diyen gazete, bu planın ters teptiğini ve Şiilerle Kürtlerin Sünnileri dışlayarak kendi dar çıkarlarını öne çıkardığını belirtiyor.

"Amerikan askerleri Irak’ta ölürken Bush yönetiminin beklentileri de giderek azalıyor. Kitle imha silahlarının bulunamayışı, çok uzun bir süre önce gündemden düşmüştü. Amerika artık Irak’ın Ortadoğu’da bir demokrasi, uyum ve özgürlük sembolü oluşturmasına yardımcı olma söyleminden de uzaklaşmaya başladı. Artık tek merak edilen konu, Beyaz Saray’ın İran tarzı bir Şii din devleti kurulmasını, zafer olarak gösterecek nasıl bir mazeret bulacağıdır."

Los Angeles Times da, Başkan Bush’un bütün iyimser açıklamalarına rağmen, Irak’ta işlerin iyi gitmediğini savunuyor. Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunda bir takvim belirlenmesini yanlış bulan gazete, bununla birlikte sayısı 130 bini bulan askerlerin sonsuza kadar da Irak’ta kalamayacağını vurguluyor.

"Muğlak açıklamalar yapmak yetmiyor. Washington ve Bağdat, Amerika’nın işgaliyle meydana gelen ve teröristlerin yeni kadrolar yetiştirmesine yol açan kaosa son verecek bir plan geliştirmelidir. Hüsnükuruntu veya inatçı bir iyimserlik, izlenecek bir politika olamaz. Gerçekçilik ne kadar erken egemen olursa ve ilerlemenin kriterleriyle sonuçları ne kadar çabuk netleştirilirse, o kadar iyi olacaktır."

Ortadoğu barış sürecinde gelinen noktayı değerlendiren Christian Science Monitor İsrail’in Gazze’den çekilmesiyle oluşan ortamın çok iyi değerlendirilmesi gerektiği görüşünde. Zaman kaybetmeden derhal müzakerelere başlanmasını isteyen gazete, Bush yönetiminin de her zamankinden daha fazla sürece ağırlığını koyması gerektiği yorumunda bulunuyor.

"Yaşanan gelişmelerin oluşturduğu yeni tablo sayesinde, demokrasi Ortadoğu’da ayak basacak bir zemin buldu. Bir Filistin-İsrail anlaşması bunu daha da güçlendirecek, bir çok Müslüman’ın el Kaide’ye ilgi duymasını önleyecek, bu sorunlu bölgede refah için gereken güvenliğin oluşmasını sağlayacaktır. Başkan Bush, Irak’ta bütün ağırlığını kullanmıştı. Aynı şeyi, İsrail-Filistin barışı için de yapmalıdır."

XS
SM
MD
LG