Erişilebilirlik

Ankara'nın Gündemi Terörizm


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kürt sorunuyla PKK terörünün farklı konular olduğunu söyledi. Terör konusu bugün yapılan Bakanlar Kurulu ve yarın yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısının da gündeminde.

Başbakan Erdoğan, dün Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı Formula 1 yarışlarının ardından gazetecilerin, Kürt sorununa ve PKK’nın eylemsizlik kararına ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin “PKK’nın eylemsizlik kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Başbakan, Kürt sorunuyla PKK terörünün farklı şeyler olduğunu söyleyerek yanıt verdi ve “bunları birbirinden ayıralım” dedi. Terör örgütü PKK geçtiğimiz Cuma günü yayımladığı bildiriyle, 20 Ağustos’tan 20 Eylül tarihine kadar bir ay boyunca silahlı eylemlere son verme çağrısında bulunmuştu.

Erdoğan, aydınlarla yaptığı görüşme ve Diyarbakır gezisiyle ilgili muhalefet partilerinin yaptıkları eleştilere tepki göstemeyi ise sürdürüyor. Ayrımcılık ifadesinin, siyasi terbiyeye sığmadığını söyleyen Başbakan, aydınlarla yaptığı görüşmeyle ilgili “kiminle istersem görüşürüm” diyerek sert tepki gösterdi.

Ana muhalefet partisi lideri Deniz Baykal ise eleştirilerini sürdürüyor. Baykal, Başbakan Erdoğan’ın “Kürt sorunu vardır” ve “daha fazla demokrasi ile çözülecektir” sözlerinin “Başbakan’ı İmralı ile pazarlığa götürecek bir söylem” olduğu değerlendirmesini yaptı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal dün yaptığı yazılı açıklamada ayrıca, “Başbakan’ı bir kez daha uyarıyorum, sergilediği pazarlığa hazır tavırla terör durmaz” dedi.

Bu arada, terör konusu bugünkü Bakanlar Kurulu ve yarın yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısının da gündeminde.

Başbakan Erdoğan başkanlığında bugün toplanan Bakanlar Kurulu’nda, Erdoğan’ın “Kürt sorunu demokrasi ile çözülebilir” sözleri değerlendiriliyor ve Başbakan’ın Diyarbakır gezisinin ardından yaşanan gelişmeler masaya yatırılıyor.

Bakanlar Kurulu’nda ayrıca yarın yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısı öncesi terör konusu genel olarak ele alınıyor. Yarınki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ise askerlerin, terörün nedenlerini ve alınacak tedbirleri ortaya koyan kapsamlı bir çalışma sunmaları bekleniyor. Bu çerçevede, toplantıda teröre karşı mücadelede yasal eksiklikler ve bunların giderilmesi için gerekli çalışmaların tartışmaya açılması muhtemel görünüyor.

Hükümet ve askerleri bir araya getirecek toplantıda ayrıca, Başbakan Erdoğan’ın ‘Kürt sorunu’ tanımlamasının tartışılması bekleniyor. PKK’nın eylemsizlik kararı ve Doğu ve Güneydoğu’daki ekonomik koşulların iyileştirilmesi Milli Güvenlik Kurulu’nun gündemindeki diğer konular.

XS
SM
MD
LG