Erişilebilirlik

22 Ağustos 2005:Gazze'den Çekilme Gündemin Ana Maddesi


İsrail’in Gazze’den çekilmesinin Amerikan basınındaki yankıları sürüyor. USA Today, çekilmenin İsraillilerle Filistinlilerin iki komşu devlet olarak barış içinde yaşaması açısından önemli bir fırsat oluşturduğu görüşünde. Ancak gazete, bunun için Filistinlilerin önce Yaser Arafat’ın etkisinden kurtulması gerektiğini savunuyor.

"Arafat, barış sözü verdiği zaman bile terörü ve İsrail’in yok edilmesi düşüncesini desteklemeye devam etti. Filistinliler bu iki hedefe birden ulaşamaz. Bu nedenle Arafat’ın bu iki farklı tutumu ve felsefesi içinden bir tercih yapmaları gerekiyor. Bu ise pratikte yeni devlet başkanı Mahmut Abbas ile militanlar arasında bir tercih anlamına geliyor. Abbas, görüşmeler yoluyla bir barış sağlanmasını istiyor. Diğerlerine göre ise, İsrail’in Gazze’den çekilmesi şiddet eylemlerinin önemini başka bir deyişle başarısını gösteriyor."

Clinton yönetiminin Ortadoğu özel temsilcisi Dennis Ross, Boston Globe’daki makalesinde, Mahmut Abbas’ın şiddet eylemlerini durdurmasının önemini vurguluyor. Abbas’ın bunu başarması için ciddi bir desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten Ross, Bush yönetiminin aktif bir biçimde sürece müdahale etmesi gerektiğini ifade ediyor.

"Gazze’den çekilme sonrasında, her iki tarafın da çok farklı beklentileri var. Şaron, yaşanan ulusal travmanın hazmedilmesi için bir süre beklemekten yana. Abbas ise yeni adımlar atılmasını istiyor. Ancak her iki tarafın da bundan sonra atılacak adımların tanımlanmasına ihtiyacı var. Bush yönetimi, can çekişen barış planını yeniden ele alacağını ve tarafların atacağı adımlar konusunda ortak bir görüşe varılması için müzakerelere başlayacağını duyurmalıdır. Bu, hiç de kolay olmayacaktır ve zaman alacaktır. Ama Bush yönetimi şimdiye kadar yerine getirmediği arabuluculuk görevini yerine getirmelidir."

New York Times ise zengin ülkelerin yoksul ülkelere karşı izledikleri ticaret politikasındaki çifte standardı eleştiriyor. Gazete, zengin ülkelerin tekstil ve tarım ürünlerinde korumacı politikalar izlerken diğer ürünlerde serbest ticaret kurallarının işlemesi için yoksul ülkelere baskı yapmasını haksızlık olarak tanımlıyor.

"Gelişmiş ülkeler, kendi çiftçilerine günde yaklaşık bir milyar dolar sübvansiyon akıtıyor. Böylece, üretim artarken fiyatlar düşüyor. Yoksul ülkelerin çiftçileri, kendi iç pazarlarında bile sübvanse edilmiş ürünlerle rekabet edemiyor. Amerika ve Avrupa’daki büyük sermaye, mamul mallar ve hizmetlerde serbest ticareti sağlayacak bir anlaşma imzalanmasını istiyor. Ama yarım asrı aşkın bir süredir, uzlaşma hep yoksul ülkelerin tek taraflı tavizleriyle sağlandı. Artık zengin ülkelerin de uzlaşma için bir şeyler yapması gerekiyor."

Washington Times muhabiri Nicholas Birch, “Laik Türkiye’de El Kaide’yi öven dergi” başlıklı haberinde, İstanbul’da yayımlanan Kaide adlı dergiyi ele alıyor. Derginin komiklik ve korkunçluk arasına gezinen bir yayın çizgisi izlediğini kaydeden muhabir, Londra’daki bombalı saldırıların “El Kaide dünyayı özgürleştiriyor” başlığıyla verilmesini buna örnek gösteriyor.

"Örgütün yayınladığı “Aylık” adlı dergi gibi “Kaide” de kamuoyunun desteğini almaya çalışıyor ancak bunda başarılı olduğunu söylemek çok zor. Türkiye’de aşırı İslamcılığa verilen destek hep sınırlı olmuştu ve bu destek giderek daha da azalıyor. Pew’in yaptığı son kamuoyu yoklamasına göre, Türk halkının sadece yüzde yedisi Bin Ladin’in doğru şeyler yaptığını düşünüyor."

XS
SM
MD
LG