Erişilebilirlik

Belçika'dan PKK Yasağı


Yasa dışı PKK/KONGRA-GEL örgütü bir ay süreyle silahlı eylemlere son verme çağrısında bulundu. Bu çağrı bugün PKK/KONGRA-GEL örgütü liderlerinden, eski DEP milletvekili Zübeyir Aydar’ın Brüksel’de yapacağı basın toplantısının Türkiye’nin girişimleri sonucu engellenmesinin ardından dağıtılan bildiriyle yapıldı.

Ankara, Zübeyir Aydar’ın bugün Brüksel’de bir basın toplantısı yapacağının duyurulması üzerine harekete geçti.

Türkiye, Belçika makamlarına PKK’nın Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde bulunduğunu hatırlattı ve Zübeyir Aydar’ın basın toplantısına izin verilmemesini istedi.

2004 yılında Aydar için kırmızı bülten çıkaran Türkiye, Belçika’dan Aydar’ın tutuklanmasını da talep etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Ramazan Er, Ankara'daki haftalık basın toplantısında Türkiye’nin bu girişimlerini doğruladı. Er, uluslararası polis örgütü İnterpol Belçika şubesi ve İnterpol Genel Sekreterliği’nin konu hakkında uyarıldığını söyledi.

Türkiye’nin bu girişimleri üzerine Zübeyir Aydar’ın bugün Brüksel’de yapacağı basın toplantısının iptal edildiği ve yazılı bir basın açıklaması yapılacağı duyuruldu.

Terör örgütü PKK’ya yakınlığıyla bilinen Mezopotamya Haber ajansı, haberinde “Türkiye’nin baskıları sonucu Belçika’lı yetkililerin basın toplantısına izin vermemesi üzerine yazılı bir açıklama yapılacak” denildi.

Anadolu Ajansı da basın toplantısının yasaklandığını ve toplantının yapılmasının öngörüldüğü devlete ait olan ve basın merkezi olarak kullanılan binaya gelen sivil polislerin Belçika Başbakanlığı’nın ve İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla toplantının yasaklandığını söylediklerini bildirdi.

Ajansın haberine göre, toplantının engellenmesinin ardından PKK terör örgütü yandaşlarından 5 kişi basın toplantısının yapılacağı binanın önünde bir bildiri dağıttı.

Bildiride PKK’nın, 20 Ağustos-20 Eylül tarihleri arasında “aktif savunmadan pasif savunmaya geçeceği” belirtildi. Bildiride ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aydınlarla yaptığı görüşmeden sonra Diyarbakır'da verdiği mesajların olumlu bir hava yarattığı belirtildi.

Kurucuları arasında Leyla Zana, Orhan Doğan gibi kapatılan Demokrasi Partisi’nin eski milletvekillerinin de bulunduğu, Demokratik Toplum Hareketi ise, dün PKK’ya ateşkes çağrısı yapmıştı.

Çağrının ardından radyomuza açıklama yapan Demokratik Toplum Hareketi Koordinasyon Kurulu üyesi Doğan Erbaş, PKK’nın ateşkes çağrılarına olumlu yanıt vermesini beklediklerini söylemişti.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG