Erişilebilirlik

II. Dünya Savaşı'nın Bitişinin 60. Yıldönümü


Japonya’da İkinci Dünya savaşının sona erişinin 60’ıncı yıldönümü törenlerle anıldı.

Hiroşima ve Nagasaki’ye atom bombası atılmasından birkaç gün sonra 15 Ağustos 1945’de radyodan halkına hitap eden İmparator Hirohito, ülkesinin kayıtsız şartsız teslim olduğunu açıklamıştı.

Savaş sırasında Japon işgali altında kalan ülkelerde de ölenler için dini törenler yapıldı. Ancak başta Çin ve Kore olmak üzere bu ülkelerin çoğu 15 Ağustos’u bağımsızlıklarına kavuştukları gün olarak görüyor.

İkinci Dünya savaşının başında Almanya ve İtalya ile askeri ittifaka giren Japonya, 7 Aralık 1941'de Hawaii Adalarına baskın yaparak Amerikan donanmasının Büyük Okyanus filosunu yok etti. Amerika Pearl Harbor baskını olarak bilinen bu olaydan bir gün sonra Japonya’ya karşı savaş ilan etti.

Savaşın ilk yıllarında oldukça başarılı olan Japonlar, sonraki yıllarda ağır kayıplara uğradı. Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombaları atılmasından birkaç gün sonra 15 Ağustos 1945'te kayıtsız şartsız teslim olmayı kabul etmesiyle savaş sona erdi.

Japon ordusunun Çin, Kore, Filipinler ve Büyük Okyanus adalarındaki eylem ve operasyonlarında milyonlarca kişi öldü. Tokyo hükümetinin Japon ordusunun işlediği savaş suçlarını üstlenmek istememesi ve resmi tarih kitaplarında askerlerin yaptıkları katliamlara yer vermemesi savaş mağdurlarını hala kızdırıyor. Japonlar hala affedilmiş değil.

84 yaşındaki Çinli kadın, savaş sırasında esir alındığını ve yıllarca Japon ordusunda seks kölesi olarak çalıştırıldığını söylüyor. Başına gelenlerden ötürü çocuk yapamadığını belirtene kadın “Japonlar hayatımı mahvetti” diyor.

Kore, İkinci Dünya savaşından sonra komünist ve kapitalist olmak üzere ikiye bölündü. İki ülke arasında resmen savaş hali devam etse de Güney Kore’deki askeri mezarlıkta yapılan dini törene Kuzey Kore’den de bir heyet katıldı.

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi geçen yıl işgal nedeniyle özür dilemişti. Ancak gerek Çin olsun, gerekse diğer ülkeler özürün samimiyetine inanmış değiller.

XS
SM
MD
LG