Erişilebilirlik

Mofaz: 'Çekilme Aksatılmayacak'


İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Gazze’den çekilme işleminin aksatılmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

Mofaz, Kudüs’te yaptığı açıklamada, Gazze’de yaşayan yaklaşık 9 bin Yahudi’den yarısının bölgeden gönüllü olarak ayrılmalarının beklendiğini kaydetti.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron da, Gazze’den çekilmeyi, zor da olsa, ulusal güvenlik için atılması gereken bir adım olarak niteledi.

İsrail hükümetinin, Yahudi yerleşimcilere Gazze’yi terk etmeleri için tanıdığı süre dolarken, Başbakan bir televizyon konuşması yaptı. Şaron, yarına kadar bölgeyi olaysız bir şekilde terk etmeleri için yerleşimcilere çağrıda bulundu. Sharon bir milyondan fazla Filistinlinin ortasında yaşayan 8 bin 500 Yahudi yerleşimciyi korumanın, İsrail için insan yaşamı ve para olarak çok büyük maliyeti olduğunu bildirdi.

Binlerce İsrail askeri ve polisi dün erken saatlerde Gazze’ye girerek, tahliye kararını, Yahudi yerleşimcilere resmen duyurdu. 21 yerleşim merkezinden en az 5’inde gençlerden oluşan ve çekilmeye karşı çıkan gruplar, askerlerin mahallelere girmesine engel oldu.

İsrail Genelkurmay Başkanı General Dan Halutz, yarından sonra Gazze’de kalacak olan Yahudilerin askerler tarafından zorla çıkarılacağını söyledi.

İsrail, Mısır’a ait olan Gazze’yi 1967 savaşında ele geçirmişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Gazze’den çekilme işlemi tamamlanana kadar İsrail ve Filistin’in işbirliğinin önemli olduğunu söyledi. Sözcü, İsrail’in tahliye edilen Yahudi yerleşimcilere inşa edeceği evler için Amerika’nın yapacağı yardımı belirlemek üzere bölgeye bir uzman heyetin gönderileceğini belirtti.

İsrailliler Ne Düşünüyor?

Başbakan Ariel Şaron’un aylarca önce açıkladığı plan, İsrail’in Gazze’den tümüyle çekilmesini, Batı Şeria’daki dört küçük yerleşim biriminin de boşaltılmasını öngörüyor.

Bir zamanlar Yahudi yerleşimcilerin en büyük destekçisi olarak bilinen Şaron’un bu kararı İsrail’i nedeneyse ikiye böldü. İsrailliler bu konuda ne düşünüyor?

Mehmet İlhan bu soruyu yıllardır İsrail’de oturan İzmirli Selim Amado’ya sordu. Selim Amado'yla söyleşiyi yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG