Erişilebilirlik

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Göreve Başladı


Kırgızistan’ın yeni cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, yemin ederek görevine başladı. Bakiyev, Mart ayındaki ayaklanmadan beri devlet başkanlığına vekalet ediyordu.

Ayaklanma, eski devlet başkanı Asker Akayev’in ülkeden kaçmasıyla sonuçlanmıştı. Kurmanbek Bakiyev, başkent Bişkek’teki törende yaptığı konuşmada bağımsız bir politika izleyeceğini söyledi.

Temmuz ayında yapılan seçimlere Avrupa Güvenlik ve İşbirliği örgütünden gözlemciler de katılmıştı. AGİT ve diğer uluslararası kuruluşların genel kanısı seçimlerin “serbest ve adil” bir ortamda yapıldığı.

56 yaşındaki Kurmanbek Saliyeviç Bakiyev’in esas mesleği elektrik mühendisliği. Kırgızistan Halk Hareketi'nin liderliğini yapan Bakiyev, 1990 yılında siyasi hayata atıldı. Celalabad ve Karagöl vilayetlerinde valilik yapan Bakiyev, 2001'de bir yıl süreyle başbakanlık da yaptı ancak siyasi nedenlerle istifa etmek zorunda kaldı. Eski Sovyetler Birliğinde eğitim gören yeni cumhurbaşkanı ülkedeki Ruz azınlığın da desteğine sahip.

Eskiden muhalefet lideri olan Bakiyev, yemin törenindeki konuşmasında, Kırgızistan’da bulunan bin kadar Amerikan askerinden söz etmedi. Askerler, Afganistan’daki Amerikan operasyonlarına lojistik destek sağlıyor.

Aralarında Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in de bulunduğu bazı Amerikalı yetkililer, Afganistan’da istikrar sağlanıncaya kadar, Kırgızistan’daki Amerikan askerlerinin kalmasına izin verileceği yönünde güvence aldı. Özbekistan hükümetinin geçen ay Amerikan askerlerinin ülkeden ayrılmasını istemesinden sonra konu daha hassas bir hale gelmiş durumda.

Özbekistan’ın kararında Rusya ve Çin’den gelen baskıların yattığı sanılıyor. Amerika, ayrıca, Mayıs ayında kanlı bir biçimde bastırılan Andican ayaklanmasından sonra, Kırgızistan’a sığınan Özbek mültecilere güvenli bir ülke bulunması çabalarına destek vermişti.

Kırgızistan da Rus birlikleri de var. Bişkek hükümeti, Amerika gibi, kendi topraklarında asker bulunduran Rusya’nın da yoğun baskısı altında bulunuyor.
XS
SM
MD
LG