Erişilebilirlik

11 Ağustos 2005: Amerika-Çin İlişkilerine Dikkat Çekiliyor


New York Times, Çin’in Amerikan petrol firması Unocal’i satılma çabalarına gösterilen tepkiyi, Çin-Amerikan ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriyor. Çin’in hızlı ekonomik büyümesinin Amerika için kaçınılmaz bir tehdit oluşturacağı görüşünü eleştiren gazete, Pekin yönetimine gösterilen düşmanca tavrı paranoya olarak tanımlıyor:

"Washington, Çin’i şeytan gibi göstererek aslında korktuğu düşmanlığın oluşmasına katkıda bulunuyor. Amerika’nın mali istikrarı, Çin’in Amerikan hazine bonolarını almayı sürdürmesine bağlıdır. Dış politikada da, Çin’in kaygıları sürekli hesaba katılmalıdır. Çin devlet başkanı Hu Jintao’nun gelecek ay Washington’a yapacağı ziyaret, Çin-Amerikan ilişkilerini daha sağlıklı bir zemine oturtmak açısından önemli bir fırsat. Başkan Bush Amerika’nın küresel çıkarlarını göz ardı eden Çin karşıtlarını susturmak için bu fırsatı iyi değerlendirmelidir."

Washington Post ise, 11 milyon nüfuslu Nijer’de 2,5 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor ve Birleşmiş Milletler’in uluslararası topluluğa üç kez acil yardım çağrısında bulunmasına rağmen olumlu bir tepki alamadığını hatırlatıyor. Gazete, bu nedenle yardım çalışmalarının daha kurumsal bir yapıya kavuşturulması gerektiğini savunuyor ve bir uluslararası açlık fonu kurulması önerisine destek veriyor:

"Can kaybını ve yardımlardaki israfı önlemek için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, 500 milyon dolarlık bir acil yardım fonu kurulmasını önermişti. Petrol karşılığı gıda programındaki skandalın ardından Birleşmiş Milletler’in böyle bir fona yolsuzluk bulaşmayacağı konusunda güven vermesi gerekiyor. Ancak hangi çatı altında olursa olsun, küresel bir acil açlık fonu oluşturulması gerekli görünüyor."

Los Angeles Times, uluslararası toplumun bu tür krizlere ancak medyada geniş biçimde yer almaya başladıktan sonra tepki gösterdiğini belirtiyor ve medyanın da ancak kriz büyüdükten sonra açlık haberlerine yer verdiğini vurguluyor. Gazete, yardımın gecikmesinin maliyeti de artırdığını kaydediyor ve uluslararası acil açlık fonu kurulmasını destekliyor:

"Eğer Nijer’e geçen sonbaharda yardım yapılsaydı, o zaman ihtiyaç duyulan para, kişi başına bir dolardı. Şimdi ise bu rakam 80 dolara çıktı. Şu anda Nijer’e yardım gidiyor olmasına rağmen, kameralar henüz benzer bir kuraklık yaşayan Mali gibi ülkelere gitmedi. Bu nedenle birçok kimse, bu ülkelerde yaşanan sorunların farkında değil. Dünya liderlerinin Afrika’ya giderek daha fazla önem verdiği bugünlerde, bu konunun çözümüne ilişkin önemli bir fırsat yakalanmış durumda."

Boston Globe yazarı Jeff Jacoby, Müslüman ülkeleri teröre karşı çifte standart uygulamakla suçluyor. Yazar, Arap ülkelerinin İsrail’e karşı düzenlenen terör eylemlerini meşrulaştırma çabasına girerken, geçen hafta dört Filistinliyi öldüren bir Yahudi asker kaçağına sert biçimde tepki göstermelerini eleştiriyor. Yazar, buna karşı, İsrailli liderlerin ve Yahudi kuruluşların Araplara karşı düzenlenen terör eylemini en sert ifadelerle kınadığına dikkat çekiyor:

"Yahudi kuruluşları hiç zaman kaybetmeden ve mazeretlerin arkasına sığınmadan, asker kaçağının iğrenç eylemini nefretle kınadı. Kızgınlıklarının en büyük nedeni, eylemi gerçekleştirenin kendileri gibi bir Yahudi olmasıydı. Terörün sona ermesi için her toplumun teröre karşı aynı tavrı takınması gerekiyor."

XS
SM
MD
LG