Erişilebilirlik

Bush: 'İran'la İlgili Karar Yerinde'


Başkan Bush, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'nin, İran'ı, İsfahan tesisinde yeniden başlattığı uranyum zenginleştirme işlemini durdurmaya çağıran kararını memnunlukla karşıladığını açıkladı.

İran, Avrupa Birliği’nin uyarılarına rağmen, dün İsfahan tesisinde uranyum zenginleştirme işlemine başladığını bildirmişti. Bu işlemle gaz haline dönüştürülen uranyum, nükleer elektrik santrallerinde kullanıldığı gibi atom bombası yapımında da kullanılabiliyor.

Geçen hafta açıklanan bir Amerikan istihbarat raporunda, İran’ın en erken 10 yıl sonra atom bombası yapabilecek duruma geleceği belirtiliyordu. Tahran hükümeti, atom bombası yapmaya çalıştığı yolundaki iddiaları şiddetle reddediyor, zenginleştirilmiş uranyumun nükleer elektrik santrallerindeki reaktörlerde kullanılacağını savunuyor.

İranlıların Atom Enerjisi Dairesi’nin İsfahan tesisindeki hassas yerlere taktığı mühürleri sökmesi, hem Avrupa hem de Amerika’da hoş karşılanmadı.

Avrupa ülkelerinin girişimiyle acil bir toplantı yapan Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Dairesi, İran'ın nükleer yakıt geliştirme çalışmalarına son vermesi yönünde karar aldı. Viyana’da oybirliğiyle kabul edilen karar tasarısı, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından sunulmuştu.

Başkan Bush kararı olumlu bir ilk adım olarak niteledi, İran’ın nükleer programı konusunda dünyanın sabrının taşmakta olduğunu söyledi.

Bush Teksas’daki çiftliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, nükleer enerji konusunda İran’a karşı tek ağızdan konuşabilmek için Amerika’nın İngiltere, Almanya ve Fransa’yla işbirliği yaptığını söyledi.

Başkan, çiftliğinde, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve üst düzey bazı yetkililer ile danışmalarda bulunuyor.

Başkan’a, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a New York seyahati için vize verilip verilmeyeceği de soruldu. Amerika’nın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları için New York’a gelmeyi planlayan Ahmedinejad’a vize vermemeyi düşündüğü yolunda haberler çıkmıştı. Nedeni ise Ahmedinejad’ın 1979 yılında Tahran’daki Amerikan Büyükelçiliğini basarak Amerikalı diplomatları rehin alan kişilerden biri olduğu iddiası.

Uluslararası anlaşmalara göre, Amerika Birleşmiş Milletler’e gelecek dünya liderlerine vize vermek zorunda. Ancak Bush yönetimi rehin alma olayına karıştığının kanıtlanması durumunda İran Cumhurbaşkanına vize vermemeyi düşünüyor.

Bir yıldan fazla rehin tutulan Amerikalı diplomatlardan bazıları Ahmedinejad’ın kendilerini sorgulayanlardan biri olduğunu iddia ediyor. Bush, iddiaların hala soruşturulmakta olduğunu söylemekle birlikte, Amerika’nın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmek istediğini söyledi ve Ahmedinejad için “muhtemelen gelecek” dedi.

XS
SM
MD
LG