Erişilebilirlik

Erdoğan Aydınlarla Görüştü


Bugün Ankara’da bir grup aydın Başbakan Erdoğan’la bir araya geldi. Başbakanlık binasında yapılan toplantıda, Türkiye’de terör örgütü PKK’nın eylemlerini artırması nedeniyle kamuoyunun yakından tanıdığı 150 kişinin imzasıyla yayımlanan “Aydınlar Bildirisi” ele alındı.

15 Haziran tarihinde yayımlanan bildiride, PKK’dan silahlı eylemlerine derhal son vermesi ve hükümetten kalıcı barışın sağlanması için yasal düzenlemeler yapması istendi.

12 kişilik heyet bugün Başbakan’la randevularında bu görüşlerini bir kez daha dile getirdiler. Heyette geçtiğimiz günlerde “PKK terörü karşısında tavır almadığı” gerekçesiyle İnsan Hakları Derneği’nden istifa eden yazar Adalet Ağaoğlu, Profesör Dr. Gencay Gürsoy, işadamı Osman Kavala, gazeteciler Ahmet Hakan Coşkun, Ali Bayramoğlu, Nuray Mert ve Oral Çalışlar vardı.

Toplantı sonrası basına açıklama yapan heyet sözcüsü ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Profesör Gencay Gürsoy, Başbakan’ın Kürt sorununun demokrasiden taviz vermeden çözüleceği konusunda teminat verdiğini söyledi.

PKK’ya yönelik derhal ve önkoşulsuz silah bırakma çağrısını yineleyen Gürsoy, Erdoğan’la görüşmelerinin çok yapıcı ve anlamlı geçtiğini de belirtti.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda aydınlar Başbakan’dan bu Cuma günü gideceği Diyarbakır’da kanlı eylemlerin durması halinde demokratik çerçevenin genişletebileceği konusunda bir mesaj vermesi isteklerini de dile getirdiler. Toplantı sonrası bu konuda Erdoğan’dan söz aldıkları yönünde sinyaller veren aydınlar heyeti sözcüsü Profesör Gencay Gürsoy, “Diyarbakır’da sıcak bir mesaj verilecek” dedi.

Toplantının başında basına açık kısmında konuşan Başbakan Erdoğan ise, Kürt sorununun bir demokratikleşme sorunu olduğunu ve şiddetle çözülemeyeceğini söyledi.

Kürtlere en büyük zararı PKK’nın verdiğini de sözlerine ekleyen Erdoğan, etnik milliyetçiliğe her zaman karşı olduklarına da dikkat çekti.

Bugün yapılan aydınlar-Erdoğan görüşmesinin ardından şimdi de gözler Başbakan’ın Cuma günü gideceği Diyarbakır gezisine çevrili.

Erdoğan terör olaylarının en çok görüldüğü illerden biri olan Diyarbakır’da yapacağı konuşmada, bölgenin sosyo-ekonomik yönden gelişmesine yönelik atılacak adımları açıklayacak. Başbakan’ın ayrıca “bölge insanı ile terör örgütü mensupları ayrılmalı” gibi terörle mücadele konusunda önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG